flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд частково задовольнив позов щодо відшкодування моральної та матеріальної шкоди завданої ДТП

13 квітня 2018, 14:17

 Позивачка звернулася до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Транспортна компанія «Альянс +» про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завданої злочином (ДТП).

Свої вимоги жінка обґрунтовувала тим, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася в 2014 році за участю транспортного засобу « ГАЗ », під керуванням Ш., в якому як пасажир знаходилась вона, їй завдано середньої тяжкості тілесні ушкодження. За даним фактом було порушено кримінальне провадження та пред’явлено обвинувачення  водію Ш. ухвалою Тростянецького районного суду провадження у справі було закрито, у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Враховуючи, що на момент ДТП водій Ш. керував транспортним засобом, який належить ТОВ «ТК Альянс +», з яким водій  перебував у трудових відносинах, а також було встановлено, що саме у зв’язку з порушенням останнім вимог ПДР України, в його діях наявний склад злочину, позивач просила стягнути з відповідача матеріальну шкоду, яка полягає у витратах на лікування в сумі - 29 910 грн. 60 коп. та моральну шкоду, яку вона оцінює в 500 000 гривень.

     Аналізуючи норми закону суд дійшов до висновку, що шкода, завдана внаслідок дорожньо-транспортної пригоди з вини водія, який на відповідній правовій підставі керував автомобілем, що належить роботодавцю, відшкодовується власником цього джерела підвищеної небезпеки, а не безпосередньо винним водієм.

     З урахуванням обставин, які наведені позивачем та наданих доказів в частині заявлених вимог щодо відшкодування матеріальної шкоди, то суд прийшов  до висновку, що витрати в частині добровільних внесків в сумі 1559,00 грн. задоволенню не підлягають, оскільки не є витратами на лікування. Відтак, стягненню підлягають документально підтверджені витрати на придбання ліків та медичних засобів в сумі  - 28351,60 грн., у зв’язку з чим позов в цій частині було задоволено.

Стосовно вимог в частині моральної шкоди, то виходячи з характеру правопорушення та глибини фізичних та душевних страждань позивача, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, тяжкості отриманих позивачем тілесних ушкоджень, суд вважає правомірними вимоги позивача про відшкодування за рахунок відповідача моральної шкоди, в сумі - 100 000,00 грн. ( а не 500 000 грн. як хотіла позивачка), у зв’язку з чим позов в цій частині підлягає частковому задоволенню.

Отже,  суд стягнув з Товариства з обмеженою відповідальністю «Транспортна компанія Альянс+» на користь жінки яка постраждала в ДТП моральну шкоду в  розмірі – 100000,00 (сто тисяч ) грн., та матеріальну шкоду в розмірі – 28351,60 гривень.

Рішення суду не набуло законної і може бути оскаржене  до Апеляційного суду Сумської області через Роменський міськрайонний суд Сумської області, в порядку та у строки встановлені ст.ст.352-354 ЦПК України.

 

Справу розглядала суддя   О.О.Євлах

 

В єдиному держаному реєстрі судових рішень справа №585/4578/17