flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покроковий алгоритм як діяти при ДТП

19 лютого 2018, 11:35

Найперші дії на місці ДТП, пов’язані з оформленням документів, мають найважливіше значення для об’єктивного й правильного розгляду всіх обставин події надалі.

 

  1. Насамперед слід викликати швидку допомогу (у разі необхідності), співробітників поліції, повідомити у страхову компанію. Ваш автомобіль, як i автомобілі інших учасників ДТП повинні знаходиться на тому самому місці, де були зразу пiсля аварiї. Перемiщувати автомобiлi з мiсця аварiї до прибуття полiцiї i страхових агентiв не можна.

Також зателефонуйте зразу пiсля ДТП своїм друзям або родичам, адвокату, щоб вiн представляв вас при всiх дiях, якi потрiбно зробити пiсля ДТП. Якщо ваш помiчник прибуде на мiсце ДТП до прибуття спiвробiтників поліції, то зможе виступити свiдком з вашого боку.

  1. Для отримання вiдшкодування за полiсом потрiбно заповнити бланк повiдомлення про ДТП. Це треба зробити разом з iншими учасниками аварiї. Якщо ви потерпiлий, звернiться у страхову компанiю винуватця ДТП протягом 15 дiб з необхiдними документами. У випадку якщо ви виннi в ДТП, повiдомте контакти вашої страхової компанiї всiм постраждалим при ДТП.
  2. До приїзду спiвробiтникiв полiцiї спробуйте знайти людей, якi бачили усю картину подiї збоку. Постарайтеся домовитися з цими людьми про засвiдчення аварії. Обов’язково запишiть їхні контактнi данi.
  3. До прибуття спiвробiтникiв полiцiї важливо, щоб усе залишалося на своїх місцях. Якщо хтось знищує слiди аварiї, постарайтеся завадити цьому. Також можете зняти на вiдеокамеру телефону все, що відбувається пiсля аварiї. Варто також позначити підручними засобами первiсне мiсце розташування всiх предметiв на місці ДТП.
  4. Важливо, щоб ДТП було зафiксовано ретельно i детально. Спiвробiтники полiцiї повиннi пiдготувати низку документiв, якi будуть використовуватися для вiдтворення картини ДТП, зокрема:

– протокол про огляд мiсця ДТП;

– протокол стану автомобілів (транспортних засобiв);

– схема ДТП;

– свiдчення учасникiв i свiдкiв.

  1. Простежте, щоб спiвробiтники полiцiї зафiксували все, що стосується ДТП. Обов’язково огляньте ретельно автомобiль винуватця аварiї, якщо на його автомобiлi є якiсь дефекти (не працюють стоп-сигнали або ще щось, що може бути причиною ДТП), повiдомте про це спiвробiтникiв полiцiї. Максимальна кiлькiсть iнформацiї дасть вам можливiсть отримати максимальну компенсацiю. Перечитайте всi складенi спiвробiтниками полiцiї документи. Якщо вас щось не влаштовує, напишiть свої зауваження.
  2. Якщо спiвробiтники полiцiї запропонують вам пройти тест на наявність алкоголю в кровi,то обов’язково пройдiть його. Пiсля проходження вимагайте довiдку про вiдсутнiсть алкоголю у вашiй кровi. Якщо хтось з учасникiв аварiї вiдмовляється проходити перевiрку на наявність алкоголю в кровi, обов’язково вимагайте вiд спiвробiтникiв полiцiї, щоб вiдмова була внесена до протоколу. У разi якщо у когось з учасникiв ДТП є явнi ознаки сп’янiння (нерiвна хода, людина насилу стоїть на ногах, невиразно розмовляє, алкогольний запах), вимагайте внесення цієї інформації до протоколу.
  3. Якщо вам не подобаються дiї спiвробiтникiв полiцiї, постарайтеся не вступати з ними в конфлiкт. Усе що вас не влаштовує, ви можете зазначити у вiдповiдних документах. Навіть, якщо на вашу думку спiвробiтники полiцiї грубо порушують закон, намагайтеся бути стриманим i внесiть усi свої зауваження до протоколу ДТП. За можливості зніміть всi дiї представникiв закону на відео. Такі ваші дії дадуть змогу оскаржити дiї спiвробiтникiв полiцiї вищестоячому керiвництву полiцiї, у прокуратурi або навiть у судi.
  4. Насамкінець спiвробiтники полiцiї обов’язково пропонують всiм учасникам аварiї написати пояснення. Постарайтеся детально описати все, що вiдбулося, обмiркуйте всi фрази, якi будете писати. Пишiть лаконiчно i зрозумiло, намагайтеся уникати складних словесних конструкцiй. Пояснення має бути написане так, щоб неможливо було трактувати текст по-iншому.

 

Закон і Бізнес