flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова освіта школярів – один із векторів діяльності суду

12 лютого 2018, 16:37

Україна йде шляхом розвитку правової держави, тому цілком закономірно, що перед школами нашої країни стоїть завдання виховати правосвідомого громадянина.

Ідея правової освіти та виховання полягає в тому, що людина має правовий статус і вступає у  юридичні відносини з суспільством, а отже, має права і обов’язки. Тому будь-яка особа  має знати, як реалізувати  одну  із найгостріших людських потреб – безумовну захищеність.

У процесі вивчення  правознавства учні пізнають правові явища та зв’язки між ними, тобто вчаться мислити юридично.  Методики навчання  доволі різноманітні, але всі вони спрямовані на формування цілісної та всебічно розвиненої особистості із досконалою правовою свідомістю і культурою.

Ми зупинимось  на  правничому вихованні молодого покоління, сприяти якому можуть і  служителі Феміди.  Отже, висвітлимо такий вектор діяльності органів судової влади, як: підвищення рівня правової культури та освіти  школярів, формування у молоді об’єктивного сприйняття функції правосуддя, ролі судді в суспільстві при виконанні такої важливої функції, як  справляння  судочинства.

Налагодження комунікації з такою цільовою аудиторією,  як молодь  залежить насамперед  від  рівня їх уявлення чи розуміння того, що таке суд, які функції виконує суддя, як  виглядає судова система в Україні тощо.

Для вихованців  шкіл  важливо, щоб інформація про суд і судову владу, яку вони отримують, доносилася до них у вигляді інтерактивної гри, доступно, зрозуміло, і головне –  цікаво.

Для формування  позитивного іміджу суду  в очах майбутнього покоління   у Роменському міськарйонному суді проводиться  ряд  заходів, які мають на меті ознайомити юних відвідувачів  з основами професії судді та показати, як працює судова система, вони надають можливість ставити питання працівникам суду, а також  висловлювати свою  позицію щодо діяльності судів.

Досвід  нашого суду у  спілкуванні із дітьми свідчить про те, що цікавими для них є і такі заходи, як: екскурсії, особисте спілкування з суддівським корпусом та працівниками апарату суду, лекції про діяльність суду  тощо.

Завдяки таким формам роботи учні шкіл та можуть  ознайомитися з  діяльністю  суду зсередини,  його структурою, дізнатися про інноваційні технології, запроваджені в суді, а  також можуть спробувати  себе у ролі секретаря судового засідання, взявши участь у  майстер-класі  з підшивання матеріалів справи, побувати у ролі судді чи іншого учасника судового процесу в імпровізованому судовому засіданні. Таким чином, вони на власні очі бачать, що суд – це  прогресивна установа, завданням якої є встановлення справедливості.

Ми ніколи не зупиняємось на досягнутому і даємо старт новим проектам, які мають на меті прозоро  і зрозуміло доносити  інформацію до юного покоління, що у свою чергу сприятиме підвищенню авторитету судової влади.

Молодь є найціннішим скарбом людства і кожної країни зокрема. Саме вона у своїх руках тримає ключі від нашого майбутнього. Тому служителі Феміди, повинні бути для дітей джерелами  цікавої достовірної інформації про таку важливу складову державної влади як судова.