flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нагадаємо недобросовісним батькам про їх обов’язки

12 січня 2018, 10:56

За виконання судових рішень, зокрема стягнення аліментів, відповідає Державна виконавча служба.

Проблема несплати аліментів в Україні є досить гострою. На жаль, ніхто не може бути застрахованим від розлучення та в результаті від несплати аліментів.

Саме тому 4 січня Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» яким посилено відповідальність за злісну несплату аліментів. Передбачається, що новації наберуть чинності уже до кінця лютого.

Що це означає?

У Законі прописані  новації, які запровадять жорсткі, але дієві заходи:

– заборону виїзду за кордон до повного погашення боргів зі сплати аліментів;

– заборону керувати автомобілем;

– заборону користуватися зброєю та полювати;

– 240 годин суспільно-корисних робіт на користь місцевої громади з направленням коштів на рахунок дитини (може застосовуватися багаторазово — до погашення заборгованості);

– скасування авансових платежів та зборів для батьків, які подають відповідний позов до суду;

–  запровадження ефективних механізмів кримінального переслідування злісних неплатників аліментів.

За виконання судових рішень, зокрема стягнення аліментів, відповідає державна виконавча служба.

 У 2017 році в Україні запрацювала автоматизована система виконавчого провадження. Це дає можливість в режимі реального часу отримати інформацію про невиконання майнових зобов’язань.

Частиною автоматизованої системи є Єдиний реєстр боржників. Сюди вносять дані про громадян та компанії, які відповідно до рішень суду визнані боржниками і стосовно них відкрито виконавче провадження.

За статистикою Мін'юсту, в Україні є 600 тисяч виконавчих проваджень щодо призначення аліментів. Заборони на виїзд за кордон, керування авто та мисливську зброю ніяк не зачеплять тих, у кого нічого немає. Тим, хто не працює, не має жодного майна і, відповідно, не платить аліменти, закон вручає мітлу, і він іде заробляти гроші для дитини на вулицю. За рішенням суду, соціальні роботи мають тривати 120 або 240 годин. Мінімальна зарплата складає 3700 грн. Заборгованість має бути за шість місяців, а мінімальні аліменти будуть 800 гривень. Виходить 4800 грн.

Згідно з новаціями закону, той, хто живе з дитиною за рішенням суду, має право вивозити дитину за кордон на лікування, відпочинок чи навчання. Знову ж таки, якщо понад півроку інший батько не платить аліменти. Тому, якщо ви хочете брати участь у житті дитини — звітує у виконавчу службу про те, скільки заплатив грошей і коли. Колишні дружина чи чоловік може про це просто змовчати, а виконавча служба нараховуватиме місяці боргів.

Зараз виконавець може за 10 хвилин позбавити права виїзду за кордон. Але для оскарження інколи треба судитись кілька років.

І пам'ятайте, що для державного виконавця ваші борги — це частина його роботи.

Тож, якщо Ваші права утискають та Вам потрібна правова допомога, звертайтесь до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги  у рамках проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».