flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З нагоди Міжнародного дня прав людини говоримо про судовий захист

11 грудня 2017, 15:03

До поняття «права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі філософи-просвітники Вольтер і Жан-Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя до прийняття загального кодексу прав людини, і у 1948 році 10 грудня Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші).

Цим документом передбачено, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов’язкового характеру, однак в її основу були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у цьому питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.

4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй заснований Міжнародний день прав людини, який святкують 10 грудня.

Багато країн, у тому числі і Україна, включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції.

Права людини, гарантовані Конституцією та міжнародними угодами нашої країни, мають бути реалізовані. Один із засобів реалізації прав людини полягає у тому, що їх можна захистити у випадку порушення.

Реальний захист прав людини належить до найгостріших проблем української дійсності. В останні роки це питання є предметом серйозного наукового аналізу і активно обговорюється у правничій спільноті. Ідею розвивати і зміцнювати демократичну державу неможливо реалізувати без утвердження в суспільній свідомості і соціальній практиці невідчужуваних прав і свобод людини, нормативного закріплення їх гарантій. Держава зобов’язана проявляти активність у забезпеченні прав людини, у створенні матеріальних, організаційних, соціальних, політичних та інших умов для найповнішого використання людиною своїх прав і свобод.

Для забезпечення реалізації та захисту прав і свобод людини і громадянина Конституція і законодавство України передбачають можливості здійснення громадянами дій, спрямованих на захист їх прав і свобод,  особливе місце у  системі гарантій, яких посідає судовий захист.

Власне, судова влада нарівні з виконавчою та законодавчою гілкою влади захищає права і свободи людини і громадянина.  Саме судовий захист є основною ефективною формою захисту прав і свобод.

Чинне законодавство України гарантує кожному право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону. Це положення закріплює у законодавстві міжнародно-правовий стандарт, який міститься у частині 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Аналізуючи сучасну судову реформу можна зробити висновок про те,  що у час  масштабних євроінтеграційних змін  і реформування судової системи, особлива увага приділяється питанням  якісного захисту прав людини, що є найголовнішою національною ідеєю для України.

Звичайно, забезпечення прав і свобод людини неможливе без такого інституту як судовий захист.Основним завданням діяльності, зокрема, Роменського міськрайонного суду, а  отже і стратегією його розвитку є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб.

 З метою забезпечення прав людини на доступ до правосуддя, гарантування права на судовий захист та сприяння впровадженню міжнародних стандартів Роменськеий міськрайонний суд розробляє ряд заходів щодо підвищення якості та доступності надання судово-адміністративних  послуг, налагодження прямих зв’язків  суду зі ЗМІ та громадськістю, а також впроваджує нові можливості електронного документообігу тощо.

Ми переконані, що створення найбільш сприятливих умов для громадян є запорукою належного судового захисту і ефективним чинником формування довіри до судової системи.

Таким чином, у контексті Міжнародного дня прав людини можна стверджувати, що в нашій країні  діє система судового захисту прав людини, яка стоїть на одному рівні з системами, що існують у розвинутих демократичних країнах світу.