flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

1 рік і 6 місяців позбавлення волі отримав юнак за шахрайство

18 вересня 2017, 14:58

Такий вирок ухвалив суд стосовно юнака, мешканця м. Суми, якого було визнано винним у скоєнні злочинів передбачених  ч. 1 ст. 190, ч.2 ст. 190  КК України ( шахрайство), взявши його під варту в залі суду.

У «підприємливого» хлопця виник «Бізнес-план» згідно якого він планував брати з клієнтів  передплату за виготовлення не існуючих вікон та дверей. Він розіслав по поштовим скринькам мешканців м.Ромни та Роменського району пропозиції на виготовлення вікон  та дверей з метало профілю за цінами нижчими ніж на ринку. При цьому він не мав можливості виготовляти дані металопластикові конструкції, що усвідомлював і мав намір шляхом обману осіб, які звертатимуться до нього, заволодіти їх грошовими коштами за отримані замовлення на виготовлення вікон з металопрофілю. До нього почали звертатися люди з проханням виготовити вікна чи двері. Він приїздив до людей робив заміри та укладав  договори про виготовлення вікон чи дверей брав гроші, а умови договору не виконував. Шляхом обману  та  зловживання довірою людей юнак   заволодів грошовими коштами на суму  117 398  грн., які використав на власний розсуд.

Загалом на «гачок» підприємця потрапили 41 особа.

Юнак свою вину у пред’явленому обвинуваченні  визнав повністю.

Призначаючи покарання  шахраю, суд враховував, що злочини вчинялися щодо осіб похилого віку, а також, що   на час винесення вироку обвинувачений  не відшкодував жодному потерпілому майнову шкоду, хоча мав можливість це зробити за час перебування справи на досудовому слідстві та в суді.

Більшість постраждалих від злочину заявили цивільні позови щодо стягнення з обвинуваченого майнової шкоди,  які судом були задоволені,  а також було частково задоволено позов щодо стягнення з обвинуваченого 2500 грн. моральної шкоди на користь потерпілої бабусі, у якої від переживання підвищився тиск.

 

Справу розглядав суддя   О.Ф.Яковець

В єдиному державному реєстрі судових рішень справа  № 585/3012/17 номер провадження  1-кп/585/296/17