flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд позбавив матір - «зозулю» батьківських прав

09 червня 2015, 16:10

 Суд розглянув цивільну справу за позовом виконкому Миколаївської сільської ради Роменського району Сумської області, як органу опіки і піклування, в інтересах неповнолітньої дитини, до  відповідачки П., третя особа: орган опіки та піклування Роменської районної державної адміністрації,  про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Свої вимоги позивач мотивував тим, що на обліку у службі у справах дітей знаходиться неповнолітній  Є., 2014 року народження, як дитина, яка опинилися в складних життєвих обставинах, залишилась без батьківського піклування.

Відповідачка, мати дитини П.,  в пологовому відділенні написала заяву про тимчасове влаштування дитини в будинок дитини в м. Суми до трьох місяців по причині скрутного матеріального становища.  Малолітній  хлопчик  був влаштований до Сумського будинку дитини, де перебуває на даний час. В подальшому виконкомом Миколаївської сільської ради було прийнято рішення про доцільність перебування малолітнього Є. в Сумському спеціалізованому будинку дитини в зв’язку з тим, що мати дитини за час перебування його в закладі жодного разу його не відвідала, не цікавилась проблемами розвитку і станом здоров’я сина, а також було рекомендовано відповідачці звернутись до Роменської ЦРЛ для продовження терміну перебування дитини у закладі. І вона написала таку заяву.  До служби у справах дітей Роменської РДА надійшов лист від адміністрації Сумського обласного спеціалізованого будинку дитини з проханням вирішити подальшу долю дитини   в зв’язку з тим, що дитина залишилася без батьківського піклування.

Про факт ухилення відповідачкою від своїх батьківських обов’язків  свідчать акти обстеження матеріально-побутових та житлово-побутових умов, в яких зазначається про недостатність продуктів харчування та кількості палива в будинку за місцем проживання відповідачки, відсутність холодильника для зберігання продуктів. В будинку буває не прибрано. Для покращення умов проживання П. нічого не робить. На зауваження членів виконкому та медиків не реагує, а в розмові горе – мати  не виявляла бажання повертати дитину додому, тому комісія дійшла висновку розглянути питання про доцільність позбавлення її батьківських прав.

  Суд вирішив : позбавити батьківських прав П. відносно  неповнолітньої дитини - сина Є. 2014 року народження.

   Стягнути з П. аліменти на утримання неповнолітньої дитини – сина  в твердій грошовій сумі в розмірі 300 (триста) грн. щомісячно, починаючи стягнення з 30 квітня 2015 року і до досягнення дитиною повноліття.

 Аліменти стягувати на користь установи, де буде перебувати дитина.

Рішення суду не набрало законної сили.

 

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ

 

О. М. Очиргораєва