flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив інтереси дітей

25 травня 2015, 09:44

До суду звернулася бабуся Д. з  позовом про позбавлення батьківських прав її невістки щодо її дітей: дочки, 1998 року народження та сина 2000 року народження. Батько дітей, син позивачки, помер. З цього часу діти проживають разом з бабусею і  перебувають на її утриманні.  Мати, вихованням не займається, матеріальної допомоги не надає, систематично ухиляється від батьківських обов’язків, вживає спиртні напої, веде аморальний спосіб життя, не піклується про їх моральне та матеріальне благополуччя, не забезпечує необхідним харчуванням, не утримує їх, що негативно впливає на їх фізичний та духовний розвиток. Відповідачка (мати) ніде не працює, проживає разом зі співмешканцем, вживає спиртні напої. Дочка через це втекла з дому. Діти почали пропускати школу, а з жовтня 2010 року перейшли жити до бабусі.  Горе-мати  з дітьми взагалі не спілкується. Коли діти хворіли, лежали у лікарні, мати жодного разу їх не відвідувала, коштів на лікування не давала. На дітей платили пенсію, а відповідачка її пропивала, допомоги на дітей жодної не надавала.

Представник третьої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Роменської міської ради суду Власенко Л. М. позов підтримала і просить задовольнити. Суду пояснила, що позивачка, тобто бабуся, звернулася до них рік тому, бо мати дітей зловживає спиртними напоями. Представники органу опіки та піклування та кримінальної міліції у справах неповнолітніх виходили за місцем проживання відповідачки, де було встановлено, що умови проживання непридатні до життя. Діти проживають не з матір’ю, а у бабусі, яка утримує їх і готує до самостійного життя.

Згідно п. 2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини.

Також дали свої свідчення в судовому засіданні і діти, які розповіли про нещасливе дитинство проживання  з мамою, про часті побої від матері та співмешканця, та про постійні пияцтва. Часто дітям приходилося готувати самим їжу. У 2010 році  вони пішли до бабусі і з того часу живуть у неї. Мама жодного разу не передавала їм ні речей, ні їжі, а коли він хворів – не відвідувала його. Все необхідне купляє бабуся.

Таким чином, судом  було встановлено, що мати  не проживає разом з дітьми, не піклується про їх моральне виховання, фізичний та духовний розвиток, здоров'я, підготовку до самостійного життя, не проявляє про них батьківської турботи, матеріально не утримує, втратила будь-який зв'язок з дітьми, не спілкується з ними, що свідчить про свідоме ухилення відповідачки від виконання обов'язків по вихованню дітей та свідоме нехтування нею своїми батьківськими обов'язками.

За таких обставин в інтересах, перш за все, неповнолітніх дітей  суд вирішив позбавити матір батьківських прав.

На даний час рішення суду  не набрало законної сили.

Суддя Євтюшенкова В.І.