flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Військовослужбовців збройних сил Російської Федерації засуджено до 10 років позбавлення волі

18 жовтня 2023, 15:06

18 жовтня суд ухвалив вирок відносно трьох військовослужбовців ЗС РФ яких було визнано винуватими у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховної радою України, за попередньою змовою групою осіб) та призначив покарання у  виді позбавлення волі строком на 10 (десять) років кожному.

Розгляд справи здійснювався в порядку спеціального судового провадження оскільки місцеперебування обвинувачених невідомо, вони  переховуються від органів досудового розслідування та суду у зв'язку з чим оголошені в міжнародний розшук.

Інформаційно: Після оголошення 24.02.2022 Президентом РФ про початок «спеціальної військової операції», російські війська перетнули російсько-український кордон та пішли у наступ на території Сумської області. Близько 03.00 год. того ж дня на околицях м. Суми почались бої з військовослужбовцями ЗС РФ.

Одночасно з веденням бойових дій на території Сумської області, здійсненням обстрілів населених пунктів, у тому числі з ракетно-артилерійського озброєння та із застосуванням авіації, військовослужбовці ЗС РФ з метою забезпечення можливості безперешкодного пересування територією Сумської області здійснювали блокування чи тимчасове захоплення ряду населених пунктів, облаштування на автомобільних шляхах області блокпостів для здійснення заходів щодо контролю доступу осіб на обумовлену ділянку території та ймовірну оборону від наступу військовослужбовців Збройних Сил України.

Зокрема, 02.03.2022 у с. Біловодське Роменського району Сумської області військовослужбовці ЗС РФ захопили елеватор, де зібрали велику кількість військової техніки, пограбували крамницю і два фермерські господарства поряд. Також військовослужбовці ЗС РФ облаштували навколо місця своєї тимчасової дислокації блокпости, один з яких розташували на автомобільному шляху регіонального значення.

Таким чином, з 02.03.2022 по 04.04.2022 територія Роменського району Сумської області разом із місцевим цивільним населенням і цивільним населенням, яке у вказаний проміжок часу пересувалось територією зазначеного району, була підконтрольною військовослужбовцям ЗС РФ.

03.03.2022 приблизно о 14.00 год. військовослужбовці одного з підрозділів 3 мотострілецькій дивізії 20 армії Західного військового округу ЗС РФ перебуваючи на блокпосту, облаштованому на автомобільному шляху регіонального значення, що в районі с. Біловодське Роменського району Сумської області України, зупинили автомобіль «Тойота» в якому знаходився громадянин України - потерпілий який відповідно до ч. 1 ст. 4 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949, є особою, що перебуває під захистом цієї Конвенції, як такий, що в будь-який момент та за будь-яких обставин опинився, у разі конфлікту чи окупації, під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянином якої він не є, та який рухався з с. Андріяшівка Роменського району Сумської області в бік м. Суми, через зазначений блокпост.

Після зупинки вказаного автомобіля, військовослужбовці ЗС РФ погрожуючи водію та потерпілому застосуванням наявної при них вогнепальної стрілецької зброї, змусили останніх  погрожуючи зброєю, вийти з автомобіля, після чого також висловили на адресу потерпілого не виправданий воєнною необхідністю наказ про передачу його особистого мобільного телефону.

Побоюючись фізичної розправи з боку військовослужбовців ЗС РФ потерпілий був змушений підкоритися і передати військовослужбовцю ЗС РФ належний йому мобільний телефон марки «Samsung» .

Злочинні дії військовослужбовців не були виправдані військовою необхідністю.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №585/2381/22