flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про ДТП в якій загинуло двоє осіб ухвалено вирок

24 червня 2022, 09:59

22 червня суд оголосив вирок 47-річному мешканцю с. Рогинці, якого було  визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що призвело до загибелі кількох осіб) і призначив покарання із застосуванням до основного покарання ст. 69 КК України (призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом), у виді обмеження волі строком на 3 роки, з позбавленням права керування транспортним засобом строком на 2 роки.

Також судом було частково задоволено цивільний позов потерпілої і стягнуто з обвинуваченого  на користь потерпілої 430 000  грн 00 коп. моральної шкоди. Двоє інших потерпілих в межах кримінальної справи позови не заявляли.

Обвинувачений свою вину визнав, але при розгляді справи було встановлено, що загиблий водій автомобіля ВАЗ своїми діями допустив грубі порушенням ПДР України, які  мали значний негативний вплив на вчинення ДТП. Суд дійшов такого висновку на підставі показань обвинуваченого та потерпілої про те, що загиблий водій автомобіля, помітивши проблисковий маячок, повинен був скинути швидкість і при засліпленні теж повинен був пригальмувати, чого він не зробив. Ні водій, ні пасажири автомобіля ВАЗ  не були пристебнути ременями безпеки, чим могли запобігти настанню фатальних наслідків. Крім того, проведеною в справі експертизою було встановлено, що загиблий водій автомобіля ВАЗ порушив три пункти ПДР, а обвинувачений – лише один пункт ПДР. Отже суд вважає, що 50 % вини у вчиненні ДТП слід необхідно покласти на водія автомобіля, а 50% на обвинуваченого, який позитивно характеризується за місцем проживання  та роботи, раніше не судимий, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, не притягувався до адмінвідповідальності за порушення правил дорожнього руху, має неповнолітню дитину. Крім того, обвинувачений частково відшкодував шкоду та вчиняв реальні дії по відшкодуванню шкоди потерпілій.

Інформаційно: Подія сталась поблизу с. Хмелівка Роменського району 22 травня 2021 року. Керуючи трактором, до якого була прикріплена сівалка, водій рухався по автодорозі «Кролевець-Конотоп-Ромни-Пирятин». При цьому трактор рухався в темну пору доби без супроводу автомобіля прикриття, а сільськогосподарська техніка, ширина якої перевищувала 2,6 м, не була обладнана відповідним знаком та не мала габаритних вогнів. Оскільки техніка частково зайняла смугу зустрічного руху, відбулось зіткнення із автомобілем, який рухався назустріч з перевищенням швидкості та не вибрав безпечного інтервалу руху. Унаслідок ДТП на місці події загинув 25-річний водій легковика та 18-річна пасажирка. Іще одна пасажирка отримала легкі тілесні ушкодження.

Вирок  суду не набрав законної сили і може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення.

Справу розглядала суддя Євтюшенкова В.І.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №585/2220/21