flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

31 535 грн. у солідарному порядку сплатять рибалки у відшкодування шкоди заподіяної незаконним виловом риби

03 вересня 2021, 10:05

Таке рішення ухвали суд задовольнивши цивільний позов  керівника Роменської окружної прокуратури Глущенка І.Л. в інтересах держави в особі управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області, третя особа на стороні позивача Роменська міська рада до двох чоловіків про відшкодування шкоди, заподіяної природним ресурсам незаконним виловом риби.

Зміст позову полягав в тому, що 19.03.2021 року двоє чоловіків із заздалегідь підготовленим знаряддям для незаконного вилову риби, а саме: два надувних човна з веслами, дві електровудки, виготовлені кустарним способом прибули на р. Ромен, що в с. Житнє, Роменського району де здійснили незаконний вилов риби із застосуванням заборонених знарядь лову ( застосування електроструму).

Внаслідок незаконних дій рибалок було виловлено: 163 плітки, 46 щук, 9 плоскирки, 3 карасів, 3 в’юнів, 5 линів, 1 окунь. Згідно довідки Державної екологічної інспекції   загальний розмір шкоди рибним запасам України становить 31 535 грн

Суд прийшов до висновку про наявність правових підстав для задоволення позову прокурора, оскільки відповідачі порушили вимоги законодавства про охорону тваринного світу та в результаті незаконного вилову риби заподіяв збитки тваринному світу на суму 31 535 грн, які необхідно стягнути з рибалок -  браконьєрів.

 Інформаційно: стосовно цих двох рибалок у суді призначено до  розгляду кримінальне провадження по обвинуваченню їх у  вчинені злочину передбаченого ч.2 ст.249 КК України (незаконне зайняття рибним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, із застосуванням електроструму). За скоєне чоловікам загрожує покарання  у вигляді штрафу від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

 Рішення суду не набрало законної сили і може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня проголошення.

Цивільну справу розглядала суддя Машина І.М.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень справа  № 585/1610/21 номер провадження  2/585/740/21