flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

51 000 грн штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 24 роки

14 липня 2021, 15:16

Таке адміністративне стягнення призначено мешканцю м. Ромни, якого вже вчетверте за рік було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.130 КУпАП (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції)

Чоловік, правопорушник,  в судове засідання не з’явився, але його провина  у вчиненні адміністративного правопорушення за ст. 130 ч.3 КУпАП доведена:

 протоколом про адміністративне правопорушення з якого вбачається, що правопорушник керував автомобілем з явними ознаками наркотичного сп’яніння, а саме: не реагування зіниць очей на світло, млявість мови. Від проходження медичного огляду в установленому  порядку в медичному закладі на стан наркотичного сп’яніння відмовився в присутності свідків.

письмовими поясненнями свідків, згідно яких вони були запрошені в якості свідків під час складання працівником поліції адміністративного протоколу.

постановою Роменського міськрайонного суду Сумської області від 16 червня 2021 року про притягнення правопорушника Ш. до адміністративної відповідальності за ч.3 ст.130 КУпАП..

Вирішуючи питання щодо застосування адміністративного стягнення, передбаченого ч.3 ст. 130 КУпАП, суд виходив із наступного.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення та доданої постанови Роменського міськрайонного суду Сумської області від 16.06.2021р.  правопорушник Ш. тричі протягом року піддавався адміністративному стягненню за керування автомобілем, з явними ознаками наркотичного сп’яніння та відмовився від проходження медичного огляду на виявлення стану наркотичного сп’яніння та знову 06.06.2021 року допустив порушення п.2.5 ПДР України.

Так, Постановами Роменського міськрайонного суду Сумської області від 02.02.2021р. , 08.04.2021 року та 16.06.2021 року  правопорушника  позбавлено права керування транспортними засобами загально строком на 14 років. Відтак, суддя прийшла до висновку, що необхідно накласти додаткове стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами в порядку передбаченому ч.3ст.130 та ч.3ст.30 КУпАП.

Крім цього, в усіх  випадках правопорушник Ш. керував  автомобілем, який йому не належить ( не є власником даного автомобіля). Тобто,  додаткове стягнення у виді конфіскації автомобіля не може бути застосовано.

Постанова не набула законної сили і може бути оскаржена особою, щодо якої її винесено, до Сумського апеляційного суду через Роменський міськрайонний суд Сумської області шляхом подачі скарги протягом 10 днів з дня  її винесення.

 

 Справу розглядала суддя Євлах О.О.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень справа № 585/1896/21

Відтепер, загальна сума штрафу, яку необхідно сплатити,  складає 132 600 грн  та 1 816 грн сума судового збору (по чотирьох постановах суду)

 

Інформаційно: у разі несплати правопорушником штрафу не пізніше як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладання штрафу, постанова про накладання штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначений у відповідній статті КУпАП.