flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від працівників апаратів судів значною мірою залежить ефективність роботи судів

14 липня 2021, 10:13

Про це суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Олег Ткачук сказав на круглому столі на тему «Обговорення та напрямки вирішення проблем судової влади України та незалежності суддів», який відбувся 25 червня 2021 року. Захід організовано Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація суддів України» та Міжнародною лігою захисту прав громадян України.

Олег Ткачук зазначив, що Консультативна рада європейських суддів (КРЄС) у своїх рішеннях регулярно зазначає про важливість ролі асоціацій суддів у питаннях забезпечення стандартів незалежності судової влади та незмінюваності суддів. Незалежність судів є передумовою верховенства права та основоположною гарантією справедливого суду. Суспільство покладає на суддів відповідальність за прийняття остаточного рішення стосовно життя людини, свобод, прав, обов’язків та власності громадян.

Саме тому одним із завдань національних асоціацій суддів є захист цієї місії судової влади в суспільстві. Тож асоціації суддів, які діють в Україні, як і належить, опікуються суддівською незалежністю, при цьому захист суддів полягає в тому, щоб забезпечити суддям можливість працювати, незалежно відправляти правосуддя.

Олег Ткачук звернув увагу і на те, що фінансування та управління судами у контексті ефективності судової влади та ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод також є предметом обговорення КРЄС, відповідно і суддівської спільноти в Україні, порушив питання недостатнього фінансування, зокрема, судів першої та апеляційної інстанцій.

Також доповідач зазначив, що в судах катастрофічно не вистачає коштів на судові повістки, суди часто не мають коштів навіть на те, щоб надіслати сторонам копії судових рішень, працівники апаратів судів протягом двох останніх років отримують зарплати фактично на рівні мінімальної зарплати в Україні, та назвав такий стан справ критичним і неприпустимим.

Він наголосив, що без якісної роботи працівників апаратів виконання функцій судів взагалі неможливе. «Від помічників суддів, секретарів судового засідання, від тих, хто забезпечує роботу суду, реєструє позовні заяви та оформлює усю судову документацію, значною мірою залежить ефективність роботи судів», – сказав Олег Ткачук.

Він звернув увагу на те, що сьогодні спостерігається значний відтік кадрів з апаратів судів, на думку доповідача, це серйозна проблема. Вже скоро два роки як не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України, зауважив Олег Ткачук. Водночас спостерігається критична ситуація із заповненням вакантних суддівських посад. Доповідач наголосив, що проблема стане ще гострішою за рік-два, адже судді продовжують виходити у відставку, а на підготовку нових суддів потрібен час, так само, як і на проходження суддями кваліфікаційного оцінювання.

Тож він закликав ГО «Асоціація суддів України» активніше працювати для подолання порушених проблем, адже від рівня самоорганізації суддів також багато чого залежить.

Олег Ткачук зауважив, що на його думку, діяльність асоціацій суддів має бути спрямована на сприяння навчанню, обміну знаннями та передовими практиками, сприяння здійсненню правосуддя разом із тими, хто за це відповідає, сприяння реформуванню системи правосуддя та законотворчості, інформування та підвищення обізнаності ЗМІ й широкої громадськості про роль суддів судової влади в державі.

Верховний Суд