flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково – статистичної роботи суду за 1 півр.2015 року

14 липня 2015, 15:26

АНАЛІЗ

обліково – статистичної роботи Роменського міськрайонного суду Сумської області

за перше півріччя  2015 року

 

З метою проведення аналітичної роботи та об'єктивності показників статистичних звітів, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на виконання плану роботи суду на друге  півріччя 2015 року та відповідно до листа ТУ ДСА України в Сумській області №  03-3715/15 від 12.06.2015  року проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи в Роменському міськрайонному суді Сумської області, вжито ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на покращення статистичної роботи щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів, достовірності показників та вчасного подання їх до територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області.

В процесі виконання вказаного аналізу було використано:

-                план роботи суду на перше  півріччя 2015 року ( наряд № 01-29);

-                 «Матеріали щодо виконання планів роботи суду, матеріали узагальнення судової практики Роменського міськрайонного суду, копії доповідних інформацій»( наряд № 01-30/14);

-                протоколи виробничих нарад працівників апарату суду та суддів;

-                нормативно-правові акти, що регулюють питання обліку та реєстрації судових

справ;

-                Методичні рекомендації щодо проведення огляду даних судової статистики, аналізу обліково-статистичної роботи територіальними управліннями Держаної судової адміністрації та загальними судами.

Обліково-статистична робота в Роменському міськрайонному суді Сумської області в  першому півріччі 2015 року проводилась відповідно до плану роботи суду на перше півріччя  2015 року. Даний план затверджений рішенням зборів суду № 19  від 30 грудня 2014 року. В кінці плану, на окремому аркуші, долученому до нього, наявні підписи всіх працівників апарату суду про ознайомлення з ним. Всі заплановані заходи суддями та працівниками апарату суду виконані в строки, визначені самим планом, що стверджується відповідними відмітками та наявністю відповідних документів в нарядах згідно номенклатури справ, затверджених на 2015 рік.

Обліково-статистична робота у суді ведеться відповідно до Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, Апеляційних судах областей, Апеляційних судах міста Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ; Положення про автоматизовану систему документообігу суду; Інструкції щодо подання та заповнення форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами судових справ та матеріалів; Інструкції щодо заповнення картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу; Інструкції щодо заповнення форми картки обліку сум шкоди, завданої злочином, Інструкцією про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу (судового засідання), Інструкцією щодо заповнення статистичної картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу, Інструкцією щодо заповнення форми картки обліку сум шкоди, завданої злочином, Інструкцією щодо заповнення форми статистичного звіту №1-Л ", рішеннями Ради суддів України,  наказами, інструкціями та рекомендаціями Державної судової адміністрації України та територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області, іншими нормативно-правовими актами.

Для впорядкування роботи суду розроблена і затверджена  номенклатура справ Роменського міськрайонного суду.

В Роменському міськрайонному суду Сумської області приділяється особлива увага організації роботи канцелярії суду, веденню діловодства та організації контролю за виконанням документів, складанню, оформленню службових документів, введенню первинного обліку, стану обліково – статистичної  роботи суду, організації роботи архіву суду. Робота планується по півріччях. Всі заплановані заходи на перше півріччя 2015 року -  виконані.

Відповідно до плану роботи суду на перше півріччя   2015 року в Роменському міськрайонному суді було  проведено перевірки  з наступних питань :

-                Проаналізовано стан діловодства за друге півріччя 2014 року;

-                Проведено перевірку приймання, обліку і зберігання речових доказів у суді за 2014 рік;

-                Проаналізовано роботу архіву суду;

-                Перевірено стан ведення кадрової роботи та кадрового діловодства;

-                Перевірено стан ведення нарядів згідно номенклатури суду за перше півріччя 2015 року;

-                Перевірено стан організації роботи секретарів судового засідання суду за перший квартал 2015 року;

-                перевірено виконання своїх функціональних обов’язків судовими розпорядниками;

-                проаналізовано роботу зі зверненнями громадян ;

-                перевірено стан дотримання вимог щодо прийняття та реєстрації вхідної кореспонденції;

-                перевірено облік, використання та зберігання печатки та штампу суду;

-                перевірено стан та порядок ведення діловодства та обліково – статистичної роботи адміністративним відділом канцелярії суду;

-                перевірено стан та порядок ведення діловодства та обліково – статистичної роботи відділом канцелярії суду з  адміністративних правопорушень;

-                перевірено роботу кримінальної канцелярії суду по зверненню судових рішень до виконання;

Після виконання вказаних перевірок та відповідних аналізів, виконавцями складено відповідні акти та аналізи.

Акти перевірок обговорені на виробничих нарадах суддів та працівників апарату суду. Звернуто увагу що відповідальні працівники виконують свої функціональні  обов’язки і беззаперечно дотримуються  вимог Інструкції з діловодства в місцевому загалі суді та інших нормативно-правових актів, що регулюють питання діяльності місцевого загального суду.

Організація і здійснення контролю за достовірністю, об’єктивністю, стабільністю цілісністю подання статистичної інформації про роботу суду покладено на керівника апарату  суду Богдана І.І.

 Керівником апарату  суду відповідно до плану роботи проведена перевірка щодо вивчення стану організації роботи з ведення діловодства та обліково-статистичної роботи. Зауважень та недоліків при даній перевірці не виявлено, що підтверджує, що робота  ведеться на належному рівні.

 Особлива увага при веденні обліково – статистичної роботи в першому півріччі 2015  року  зверталась  на :

-  реєстрацію справ та матеріалів,

- перереєстрацію  залишків нерозглянутих справ(матеріалів)  в КП «Д -3».

- заповнення обліково-статистичних карток на справи  та матеріали. Тут звернуто увагу на той факт, що саме картки є первинним документом, за яким справа (матеріал) обліковується у звітах про роботу суду. Таким чином, саме якісне та своєчасне  заповнення зазначених карток  призводить  до  належного формування статистичної звітності за допомогою комп’ютерної програми Д -3.

-  правильність та достовірність заповнення  справ призначених суддею до розгляду, так як їх правильне ведення призводить до належного  заповнення обліково-статистичних карток.

З метою недопущення помилок та  недоліків в організації обліково-статистичної роботи і причин, що сприяють їх виникненню, керівником апарату суду та головним спеціалістом з інформаційних технологій  постійно надаються роз’яснення з актуальних питань, а саме, щодо правильної реєстрації судових справ, матеріалів і відображення їх у статистичних звітах, практична та методична допомога. Після кожного оновлення програми АСДС працівники суду вивчають зміни, які відбулися в програмі та знайомляться зі змістом «Довідки», що знаходиться в програмі ДЗС.

За забезпечення  функціонування автоматичної системи Документообігу суду, оновлення  та  інформування адміністратора автоматизованої системи  ДСА України про проблеми, що виникають під час використання автоматизованої системи відповідає головний спеціаліст з інформаційних технологій Василенко О.Ю.,  який надає  методичну та практичну допомогу працівникам апарату з питань обліково-статистичної роботи та діловодства, в тому числі після відповідних оновлень автоматизованої системи документообігу, з метою усунення проблем, що виникають під час роботи з нею.

Відповідальними за ведення первинного обліку документів в суді є: ст. секретар суду Лисенко Л.М., секретарі суду - Стрельченко Т.В., Стрельченко О.М., Бут В.І., Духіна А.В., Слуцька Н.П.,  Чепурко І.В..Мега О.А. Вказаними працівниками, у відповідності вимогами Інструкції з діловодства, виконується облік і реєстрація судових справ, а також інших матеріалів, що надходять до суду, заповнюються всі реквізити, передбачені формами обліково-статистичних карток та журналів в електронному і в письмовому вигляді, відображається достовірна інформація відповідно до руху судових справ та матеріалів в суді.

Відповідальними за складання статистичних звітів в Роменському міськрайонному суді є: ст. секретар суду Лисенко Л.М. (Ф  2- ц  розділ 4-с ), секретар суду Бут В.І. (за Ф - 1,  Ф - 1-Л, Ф - 1-1), секретар суду Стрельченко О.М. (за Ф 2-Ц), секретар  суду Духіна А.В. (за Ф 2-А), секретар суду Стрельченко Т.В. (за Ф -3), секретар суду Слуцька Н.П.( за Ф - 2 розділи 6, 6-а,2-д), секретар суду Чепурко І.В. - звіт 1-ОП, 6-8.,секретар суду Мега О.А. ( звіт № 10 «судовий збір»).

Вищевказані працівники мають наступну освіту - Лисенко Л.М., Чепурко І.В., Духіна А.В. - вищу освіту (диплом спеціаліста), Слуцька Н.П. – базову вищу ( диплом бакалавра) Стрельченко О.М.,  Стрельченко Т.В., Мега О.А. – неповну  вищу юридичну освіту (диплом молодшого спеціаліста). Бут  В.І. - середню спеціальну юридичну освіту. Крім того, ці працівники мають значний досвіт  роботи в суді, тривалий час працюють в суді на різних посадах: Стрельченко О.М. понад  30 років Стрельченко Т.В. понад  20 років, Бут В.І. понад  25 роки.

Працівники, відповідальні за ведення первинного обліку справ та матеріалів, складання звітів забезпечені інструктивними матеріалами, володіють знаннями даних інструкцій, мають практичний досвід роботи.

Всі працівники апарату суду ознайомлені з нормативно-правовими актами і методичними матеріалами з діловодства у суді.

 Крім того, 25 червня 2015 року працівники апарату, відповідальні за  обліково – статистичну роботу  та складання звітів, відвідали навчання, яке проводилося в режимі відеоконференцзв’язку  працівниками ТУ ДСА України в Сумській області. Під час навчання  були надані  методичні та практичні рекомендації   щодо обліково – статистичної роботи та складання звітів.

У статистичних звітах, які Роменський міськрайонний суд Сумської області (згідно затвердженого графіку) подає до ТУ ДСА у Сумській області, відображається повна та достовірна інформація. Звіти будуються  в автоматичному режимі без виявлених помилок, що являється підтвердженням того, що обліково – статистична робота ведеться на належному рівні.

 Для підвищення професійного рівня та для покращення якості роботи  на протязі півріччя проводилися виробничі навчання працівників апарату за темами, які затвердженні в Планах виробничого навчання працівників апарату Роменського міськрайонного суду на перше півріччя  2015 року.  Працівники  апарату суду, які займаються обліково – статистичною роботою  приділяють увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінально процесуального  кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, знання яких суттєво впливає на якість підготовки звітів, а також положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Згідно плану роботи суду проводяться аналізи та узагальнення, щодо діяльності суду у здійсненні правосуддя. Узагальнення  проводяться  кожні півроку. Наприклад,  Аналіз стану здійснення правосуддя Роменським міськрайонним  судом, навантаженність на суддів.  Проводяться узагальнення судової практики щодо розгляду різних категорій справ, складаються огляди статистичних даних та аналітичні таблиці, в яких дані порівнюються з аналогічним звітним періодом, а також відображається динаміка зростання та зменшення надходження всіх категорій судових справ. Проведення аналітичних досліджень по конкретним проблемним питанням допомагає виробити певну практику вирішення цих питань, виявити негативні моменти та наслідки і внести конкретні пропозиції і рекомендації по поліпшенню стану організації роботи  в суді. За результатами узагальнень та аналізів, проводяться оперативні наради з суддями та працівниками апарату суду, де висвітлюються найбільш актуальні  та проблемні питання,  які спрямовані на надання практичної та методичної допомоги працівникам апарату суду, а саме працівникам  відповідальним за обліково – статистичну роботу суду. Результати підсумків роботи за звітній період оголошуються на загальних зборах працівників  суду та розміщуються на офіційному веб-сайті Роменського міськрайонного суду. Відповідальна за складання аналізів та оглядів помічник голови суду Марюха В.О.Т

Також на оперативних нарадах розглядалися питання підготовки до здачі статистичних звітів, надсилання копій судових рішень до ЄДРСР. Крім того, на нарадах працівники апарату суду ознайомлювалися з документами, які надходили для використання в роботі, та постійно вивчають рішення Європейського суду з прав людини.

Обговорення підсумків роботи суду за перше півріччя 2015 року  заплановано на липень 2015 року.

Планом роботи суду на друге півріччя  2015 року передбачено проведення систематичних перевірок по всіх напрямках роботи суду та проведення інформаційно - методичних занять з працівниками суду. До плану занять з працівниками апарату суду були включені основні питання ведення діловодства та обліково-статистичної звітності, роботи з технічними засобами фіксування судового процесу та роботою у КП “Д-3”.     

 Підсумовуючи дане аналітичне дослідження стану здійснення обліково-статистичної роботи в Роменському  міськрайонному суді, необхідно відзначити, що організація роботи забезпечується на належному рівні.

 Але для підтримання обліково – статистичної роботи на високому рівні  потрібне  постійне вдосконалення, пошук нових форм роботи по веденню судової статистики, підвищення кваліфікації працівників  відповідальних за обліково- статистичну роботу.

Вважаємо за доцільне здійснювати  обмін досвідом із іншими судами та ТУ ДСА України в Сумській області у сфері судової статистики та проведенні аналітичної роботи шляхом проведення спільних заходів та активної участі у них працівників суду, які займаються даними питаннями.

  Формування звітів у автоматичному режимі та відсутність зауважень при прийнятті звітів у ТУ ДСА України в Сумській області  свідчить про високий рівень  обліково-статистична робота у Роменському міськрайонному суді Сумської області.

     

ГОЛОВА РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ

СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ                                                          О.Ф.ЯКОВЕЦЬ

 

Вик: пом. голови суду Марюха В.О.