flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ обліково – статистичної роботи за перше півріччя 2014 року

14 травня 2015, 14:49

АНАЛІЗ

обліково – статистичної роботи

за перше півріччя 2014 року

Особливу роль у сфері захисту прав та законних інтересів людини і громадянина у нашій державі відведено судам.

Завданням судової влади є захист прав і свобод людини і громадянина та їх гарантії визначають зміст та спрямованість діяльності правової держави.

З метою проведення аналітичної роботи та об'єктивності показників статистичних звітів, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на виконання плану роботи суду на перше півріччя 2014 року та відповідно до листа ТУ ДСА України в Сумській області № 03-982/14 від 19 червня 2014 року проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи в Роменському міськрайонному суді Сумської області, вжито ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на покращення статистичної роботи щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів, достовірності показників та вчасного подання їх до територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області.

Обліково-статистична робота в Роменському міськрайонному суді Сумської області в першому півріччі 2014 року проводилась відповідно до плану роботи суду на перше півріччя 2014 року. Даний план затверджений рішенням зборів суду від 23 грудня 2013 року. В кінці плану, на окремому аркуші, долученому до нього, наявні підписи всіх працівників апарату суду про ознайомлення з ним. Всі заплановані заходи суддями та працівниками апарату суду виконані в строки, визначені самим планом, що стверджується відповідними відмітками та наявністю відповідних документів в нарядах згідно номенклатури справ, затверджених на 2014 рік.

Первинний облік документів  та діловодство в Роменському міськрайонному суді ведеться  відповідно до «Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, Апеляційних судах областей, Апеляційних судах міста Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ» затвердженою наказом Державної судової адміністрації України  17 грудня 2013 року № 173 та комп’ютерної програми «Д-3», яка введена в Роменської міськрайонному суді Сумської області суді з 04 січня 2011 року відповідно до Положення п автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради Суддів України від 26.11.2010 року №30, з наступними змінами та доповненнями.

Для впорядкування роботи суду розроблена і затверджена  номенклатура справ Роменського міськрайонного суду.

В Роменському міськрайонному суду Сумської області приділяється особлива увага організації роботи канцелярії суду, веденню діловодства та організації контролю за виконанням документів, складанню, оформленню службових документів, введенню первинного обліку, стану обліково – статистичної та кодифікаційної роботи суду, організації роботи архіву суду. Робота планується по півріччях. Всі заплановані заходи на перше півріччя виконані.

Відповідно до плану роботи суду в першому півріччі 2014 року в Роменському міськрайонному суді було заплановано та проведено перевірки роботи канцелярії.

Протягом першого півріччя 2014 року  в апараті суду проведена значна робота щодо підвищення рівня організації обліково-статистичної роботи. З метою належної організації діловодства в суді в цілому та  відповідно до  п.3.5«Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, Апеляційних судах областей, Апеляційних судах міста Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ» затвердженою наказом Державної судової адміністрації України  17 грудня 2013 року № 173 в суді формуються та роздруковуються реєстри судових справ і матеріалів на кожного суддю. Вся вихідна кореспонденція реєструється в АСДС (відповідно до п. 7 Інструкції з діловодства).

 Організація і здійснення контролю за достовірністю, об’єктивністю, стабільністю цілісністю подання статистичної інформації про роботу суду покладено на керівника апарату  суду.

 Керівником апарату  суду відповідно до плану роботи на перше півріччя 2014 року проведена перевірка щодо вивчення стану організації роботи з ведення діловодства та обліково-статистичної роботи. Зауважень та недоліків при даній перевірці не виявлено, що підтверджує, що робота  ведеться на належному рівні.

          Особливу увагу при веденні обліково – статистичної роботи в першому півріччі 2014 року звернули  на :

         -  реєстрацію справ та матеріалів,

- перереєстрацію  залишків нерозглянутих справ(матеріалів) у реєстраційних журналах в КП «Д -3».

-  заповнення обліково-статистичних карток на справи  та матеріали. Тут звернуто увагу на той факт, що саме картки є первинним документом, за яким справа (матеріал) обліковується у звітах про роботу суду. Таким чином, саме якісне та своєчасне  заповнення зазначених карток  призводить  до  належного формування статистичної звітності за допомогою комп’ютерної програми Д -3.

-  правильність та достовірность заповнення  справ призначених суддею до розгляду, так як їх правильне ведення призводить до належного  заповнення обліково-статистичних карток;

З метою недопущення помилок та  недоліків в організації обліково-статистичної роботи і причин, що сприяють їх виникненню, керівником апарату суду та головним спеціалістом з інформаційних технологій  постійно надаються роз’яснення з актуальних питань, а саме, щодо правильної реєстрації судових справ, матеріалів і відображення їх у статистичних звітах, практична та методична допомога.

Обліково-статистична робота в Роменському міськрайонному суді аналізується звітними періодами, складаються огляди статистичних даних та аналітичні таблиці, в як дані порівнюються з аналогічним звітним періодом, а також відображається динаміка зростання та зменшення надходження всіх категорій судових справ.

         За забезпечення  функціонування автоматичної системи Документообігу суду, оновлення  та  інформування адміністратора автоматизованої системи  ДСА України про проблеми, що виникають під час використання автоматизованої системи відповідає головний спеціаліст з інформаційних технологій,який надає  методичну та практичну допомогу працівникам апарату з питань обліково-статистичної роботи та діловодства, в тому числі після відповідних оновлень автоматизованої системи документообігу, з метою усунення проблем, що виникають під час роботи з нею.

Відповідальними за ведення первинного обліку документів в суді є секретарі суду. Які , у відповідності вимогами Інструкції з діловодства, виконують облік і реєстрацію судових справ, а також інших матеріалів, що надходять до суду, заповнюються всі реквізити, передбачені формами обліково-статистичних карток та журналів в електронному і в письмовому вигляді, відображається достовірна інформація відповідно до руху судових справ та матеріалів в суді.

Всі працівники юридичну освіту. У статистичних звітах, які Роменський міськрайонний суд Сумської області (згідно затвердженого графіку) подає до ТУ ДСА у Сумській області, відображається повна та достовірна інформація про стан судимості в місті і районі, а також про роботу суду. Останні звіти будувалися в автоматичному режимі без виявлених помилок.

 Для підвищення професійного рівня та для покращення якості роботи  на протязі півріччя проводилися виробничі навчання працівників апарату за темами, які затвердженні в Плані виробничого навчання працівників апарату Роменського міськрайонного суду на 1 півріччя 2014 року. Працівники  апарату суду, які займаються обліково – статистичною роботою  приділяють увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінально процесуального  кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, знання яких суттєво впливає на якість підготовки звітів, а також положень Закону України „Про судоустрій і статус суддів”.

Згідно плану роботи суду проводяться аналізи та узагальнення , щодо діяльності суду у здійсненні правосуддя. Узагальнення  проводяться щорічно або кожні півроку. Наприклад,  Аналіз стану здійснення правосуддя Роменським міськрайонним  судом, навантажденність на суддів. Проведення аналітичних досліджень по конкретним проблемним питанням допомагає виробити певну практику вирішення цих питань, виявити негативні моменти та наслідки і внести конкретні пропозиції і рекомендації по поліпшенню стану організації роботи  в суді. За результатами узагальнень та аналізів, проводяться оперативні наради з суддями та працівниками апарату суду, де висвітлюються найбільш актуальні  та проблемні питання,  які спрямовані на надання практичної та методичної допомоги працівникам апарату суду, а саме працівникам  відповідальним за обліково – статистичну роботу суду 

Таким чином, можна сказати, що обліково-статистична робота у Роменському міськрайонному суді Сумської області ведеться на належному рівні. Про це свідчить відсутність значних зауважень при прийнятті звітів у ТУ ДСА України в Сумській області протягом  декількох останніх звітних періодів.

 

 

ГОЛОВА РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ

СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ                                                                            О.Ф.ЯКОВЕЦЬ