flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За І півріччя 2014 року

12 липня 2016, 08:56

ОЦІНКА ТА АНАЛІЗ 

ефективності діяльності

Роменського міськрайонного суду Сумської області

за перше півріччя 2014 року

 Обліково-статистична робота суду

Особливу роль у сфері захисту прав та законних інтересів людини і громадянина у нашій державі відведено судам.

Завданням судової влади є захист прав і свобод людини і громадянина та їх гарантії визначають зміст та спрямованість діяльності правової держави.

З метою проведення аналітичної роботи та об'єктивності показників статистичних звітів, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на виконання плану роботи суду на перше півріччя 2014 року та відповідно до листа ТУ ДСА України в Сумській області № 03-982/14 від 19 червня 2014 року проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи в Роменському міськрайонному суді Сумської області, вжито ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на покращення статистичної роботи щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів, достовірності показників та вчасного подання їх до територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області.

Обліково-статистична робота в Роменському міськрайонному суді Сумської області в першому півріччі 2014 року проводилась відповідно до плану роботи суду на перше півріччя 2014 року. Даний план затверджений рішенням зборів суду від 23 грудня 2013 року. В кінці плану, на окремому аркуші, долученому до нього, наявні підписи всіх працівників апарату суду про ознайомлення з ним. Всі заплановані заходи суддями та працівниками апарату суду виконані в строки, визначені самим планом, що стверджується відповідними відмітками та наявністю відповідних документів в нарядах згідно номенклатури справ, затверджених на 2014 рік.

Первинний облік документів  та діловодство в Роменському міськрайонному суді ведеться  відповідно до «Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, Апеляційних судах областей, Апеляційних судах міста Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ» затвердженою наказом Державної судової адміністрації України  17 грудня 2013 року № 173 та комп’ютерної програми «Д-3», яка введена в Роменської міськрайонному суді Сумської області суді з 04 січня 2011 року відповідно до Положення п автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради Суддів України від 26.11.2010 року №30, з наступними змінами та доповненнями.

Для впорядкування роботи суду розроблена і затверджена  номенклатура справ Роменського міськрайонного суду.

В Роменському міськрайонному суду Сумської області приділяється особлива увага організації роботи канцелярії суду, веденню діловодства та організації контролю за виконанням документів, складанню, оформленню службових документів, введенню первинного обліку, стану обліково – статистичної та кодифікаційної роботи суду, організації роботи архіву суду. Робота планується по півріччях. Всі заплановані заходи на перше півріччя виконані.

Відповідно до плану роботи суду в першому півріччі 2014 року в Роменському міськрайонному суді було заплановано та проведено перевірки роботи канцелярії суду з наступних питань :

-  своєчасної здачі розглянутих справ секретарями судового засідання в канцелярію суду за перший квартал 2014 року;

-  перевірено виконання своїх функціональних обов’язків судовими розпорядниками,  за 1-й квартал 2013 року;

-  проаналізовано роботу зі зверненнями громадян за 2013 рік ;

-  проаналізовано стан роботи архіву суду з приводу дотримання строків передачі справ до архіву, ведення обліку та зберігання архівних справ та видачі копій судових документів у справах, що є в архіві ( за друге півріччя 2013 року та за 1-й квартал 2014 року);

-  перевірено стан ведення нарядів згідно номенклатури за 2013 рік;

-  стан та умови зберігання речових доказів в суді (за 2013 рік);

-  проаналізовано стан діловодства в суді за 2-ге півріччя 2013 року;

-  проаналізовано роботу кримінального, цивільного та КАС, адміністративного та загального відділів суду з питань обліку та реєстрації судових справ за 4-й квартал 2013 року;

-  проаналізовано стан дотримання вимог прийняття та реєстрації вхідної кореспонденції в автоматизованій системі ДЗС (за 1-й квартал 2014 року);

-  проаналізовано стан систематизації, кодифікації законодавства та обліку нормативних актів (за перше півріччя 2013 року);

Також була здійснена перевірка стану ведення кадрової роботи та кадрового діловодства в суді за перший квартал 2014 року.

Після виконання вказаних перевірок та відповідних аналізів, виконавцями складено відповідні акти та аналізи. Ці акти містять в собі всі недоліки, виявлені в процесі перевірок. Вказані недоліки було усунено відповідальними працівниками у визначений строк.

Акти перевірок обговорені на виробничих нарадах суддів та працівників апарату суду звернуто увагу відповідальних працівників на більш уважне виконання своїх функціональних  обов’язків і беззаперечне дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевому загалі суді та інших нормативно-правових актів, що регулюють питання діяльності місцевого загального суду.

Недоліки, виявлені при проведенні вищезазначених перевірок, визнані незначними і питання про притягнення відповідальних працівників до дисциплінарної відповідальності не  вирішувалось.

Протягом першого півріччя 2014 року  в апараті суду проведена значна робота щодо підвищення рівня організації обліково-статистичної роботи. З метою належної організації діловодства в суді в цілому та  відповідно до  п.3.5«Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, Апеляційних судах областей, Апеляційних судах міста Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ» затвердженою наказом Державної судової адміністрації України  17 грудня 2013 року № 173 в суді формуються та роздруковуються реєстри судових справ і матеріалів на кожного суддю. Вся вихідна кореспонденція реєструється в АСДС (відповідно до п. 7 Інструкції з діловодства).

 Організація і здійснення контролю за достовірністю, об’єктивністю, стабільністю цілісністю подання статистичної інформації про роботу суду покладено на керівника апарату  суду Богдана І.І.

 Керівником апарату  суду відповідно до плану роботи на перше півріччя 2014 року проведена перевірка щодо вивчення стану організації роботи з ведення діловодства та обліково-статистичної роботи. Зауважень та недоліків при даній перевірці не виявлено, що підтверджує, що робота  ведеться на належному рівні.

   Особливу увагу при веденні обліково – статистичної роботи в першому півріччі 2014 року звернули  на :

  -   реєстрацію справ та матеріалів,

     - перереєстрацію  залишків нерозглянутих справ(матеріалів) у реєстраційних журналах в КП «Д -3».

-  заповнення обліково-статистичних карток на справи  та матеріали. Тут звернуто увагу на той факт, що саме картки є первинним документом, за яким справа (матеріал) обліковується у звітах про роботу суду. Таким чином, саме якісне та своєчасне  заповнення зазначених карток  призводить  до  належного формування статистичної звітності за допомогою комп’ютерної програми Д -3.

-  правильність та достовірность заповнення  справ призначених суддею до розгляду, так як їх правильне ведення призводить до належного  заповнення обліково-статистичних карток;

З метою недопущення помилок та  недоліків в організації обліково-статистичної роботи і причин, що сприяють їх виникненню, керівником апарату суду та головним спеціалістом з інформаційних технологій  постійно надаються роз’яснення з актуальних питань, а саме, щодо правильної реєстрації судових справ, матеріалів і відображення їх у статистичних звітах, практична та методична допомога.

Обліково-статистична робота в Роменському міськрайонному суді аналізується звітними періодами, складаються огляди статистичних даних та аналітичні таблиці, в як дані порівнюються з аналогічним звітним періодом, а також відображається динаміка зростання та зменшення надходження всіх категорій судових справ.

  За забезпечення  функціонування автоматичної системи Документообігу суду, оновлення  та  інформування адміністратора автоматизованої системи  ДСА України про проблеми, що виникають під час використання автоматизованої системи відповідає головний спеціаліст з інформаційних технологій Василенко О.Ю.,  який надає  методичну та практичну допомогу працівникам апарату з питань обліково-статистичної роботи та діловодства, в тому числі після відповідних оновлень автоматизованої системи документообігу, з метою усунення проблем, що виникають під час роботи з нею.

У статистичних звітах, які Роменський міськрайонний суд Сумської області (згідно затвердженого графіку) подає до ТУ ДСА у Сумській області, відображається повна та достовірна інформація про стан судимості в місті і районі, а також про роботу суду. Останні звіти будувалися в автоматичному режимі без виявлених помилок.

 Для підвищення професійного рівня та для покращення якості роботи  на протязі півріччя проводилися виробничі навчання працівників апарату за темами, які затвердженні в Плані виробничого навчання працівників апарату Роменського міськрайонного суду на 1 півріччя 2014 року. Працівники  апарату суду, які займаються обліково – статистичною роботою  приділяють увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінально процесуального  кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, знання яких суттєво впливає на якість підготовки звітів, а також положень Закону України „Про судоустрій і статус суддів”.

Згідно плану роботи суду проводяться аналізи та узагальнення , щодо діяльності суду у здійсненні правосуддя. Узагальнення  проводяться щорічно або кожні півроку. Наприклад,  Аналіз стану здійснення правосуддя Роменським міськрайонним  судом, навантажденність на суддів. Проведення аналітичних досліджень по конкретним проблемним питанням допомагає виробити певну практику вирішення цих питань, виявити негативні моменти та наслідки і внести конкретні пропозиції і рекомендації по поліпшенню стану організації роботи  в суді. За результатами узагальнень та аналізів, проводяться оперативні наради з суддями та працівниками апарату суду, де висвітлюються найбільш актуальні  та проблемні питання,  які спрямовані на надання практичної та методичної допомоги працівникам апарату суду, а саме працівникам  відповідальним за обліково – статистичну роботу суду 

Кількість розглянутих судових справ суддями Роменського міськрайонного суду за перше півріччя  2014 року:

 Відповідно до ст. 2  Закону України «Про судоустрій і статус суддів» за перше півріччя 2014 року Роменським міськрайонним судом розглянуто 2175 справ і матеріалів різних категорій.

Найбільшу кількість розглянутих справ і матеріалів становлять справи і матеріали цивільного судочинства   - 872 справи, з яких, справ позовного провадження - 564, окремого провадження – 95, наказного провадження – 72, інших справ та заяв  -  133.

  Серед розглянутих цивільних справ позовного провадження   найбільшу кількість становлять спори , що виникають із сімейних правовідносин  - 290,   та спори, що виникають із договорів -  137.

Серед розглянутих цивільних справ окремого провадження  найбільшу кількість становлять справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи – 20, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення  - 37.

Протягом першого півріччя 2014 року у провадженні Роменського міськрайонного суду перебувало всього справ позовного провадження  - 706, з яких із задоволенням позову (заяви) було розглянуто 438, що  становить 77,7  % від всіх розглянутих справ позовного провадження ( 564)

 Залишилися нерозглянутими на кінець звітного періоду 142  цивільних справи позовного провадження, 6  справ – окремого провадження.

 Щодо якості розгляду цивільних справ  Роменським міськрайонним судом  у 1 півріччі 2014 року, то  апеляційним судом Сумської області у звітному періоді скасовано 21 рішення, змінено – 6 або -   3,65 % від числа справ, розглянутих судом з ухваленням рішення ( 739 справ позовного провадження, наказного провадження, окремого провадження).

В першому півріччі 2014 року Роменським міськрайонним судом розглянуто 469 кримінальних справ і матеріалів в 1півр.2013 року 458 динаміка збільшення на 2,3%. Структура   матеріалів і справ кримінального судочинства розглянутих судом  має наступний вигляд:

-  Справи кримінального провадження -  139

-  Справи у порядку виконання судових рішень – 127

-  Справи за клопотанням слідчого чи прокурора та інших осіб – 181

-  Справи за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування  - 15

-  Справи за заявами про відвід під час досудового розслідування – 6

-  Справи про перегляд судового рішення за нововияленими обставинами – 1

Найбільшу кількість розглянутих справ кримінального провадження  становлять злочини проти власності – 68 справ, злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення -17 справ, злочини проти життя та здоров’я особи розглянуто -  12 справ.

Слід зауважити, що крадіжки залишаються найбільш поширеними злочинами у структурі злочинності Роменщини.

Розглянуто с постановленням вироку – 113 справ зі справ кримінального провадження.

Загальна кількість неповнолітніх, засуджених за вчинення різних видів злочинів становить 15 осіб.

Засуджених жінок за вчинення різних видів злочинів – 11 осіб.

У 1 півр.2014 року було засуджено до різних видів покарань 122 особи, що становить 58% від загальної кількості осіб, щодо яких кримінальні справи знаходяться в суді (211 особи).

Щодо видів покарання, то в 1 півріччі 2014 року засуджено до позбавлення волі -20 осіб, обмеження волі – 6 осіб, арешт – 8 осіб, громадські роботи – 26 осіб, штраф -21 особа, а також звільнено від відбування покарання з випробуванням – 41 особа.

Від злочинів потерпіло 90 фізичних осіб в основну  частину становлять особи, яким завдано матеріальної та моральної шкоди 77 особи.

Значно виросла сума моральної та матеріальної шкоди, установленої судом за вироками та рішеннями,  що набрали законної сили - 579 556 грн.

За перше півріччя 2014 року надійшло 181  клопотань  слідчого,  прокурора та інших осіб. Збільшилося кількість клопотань про застосування запобіжного заходу тримання  під варту, у  1 півр.2013 року таких клопотань розглянуто та задоволено  -  14, то в 1 півр.2014 року клопотань надійшло та розглянуто 19, але задоволено з них 11.

Також значно виросла кількість клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів. В 1 півр. 2014 року надійшло та розглянуто 101 клопотання, з них задоволено 90. В той же час зменшилось клопотань про проведення обшуку житла чи іншого володіння, в 1 півр.2013 року надійшло 56 клопотань, у 1 півр.2014 року надійшло   35 клопотань

 За 1півр. 2014 року надійшло та розглянуто  справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування  - 15.

У  1 півр.2014 року надійшло та розглянуто 6 заяви про відвід.

Збільшилась кількість справ у порядку виконання судових рішень.  Так у 1 півр. 2014 року таких справ надійшло 136, а  у 1 півр.2013 року таких справ надійшло 110. Збільшення відбулося за рахунок клопотань про застосування амністії ( надійшло 32 клопотань), згідно до Закону України « Про амністію у 2014 році».

Закінчено провадження  з порушенням строків встановлених КПК України за 1 півр.2014 року 99 справ кримінального провадження.

Залишилося на кінець звітного періоду нерозглянутих справ і матеріалів кримінального судочинства  66.

        У 1 півріччі 2014 року до Роменського міськрайонного суду надійшло 877 справ про адміністративні правопорушення. З загальної кількості справ, що перебували в провадженні:  775 - розглянуто, 124 - повернуто (з них для належного оформлення  повернуто -52 матеріалів) Загальна кількість повернутих матеріалів становить 14 % від загальної кількості матеріалів, які надійшли на розгляд.

        Залишок нерозглянутих справ про адміністративні правопорушення на кінець звітного періоду становить 40.

        Стосовно 575 осіб винесено постанови про накладання адміністративного стягнення.            Чисельність осіб, щодо яких судом розглянуто справи про адміністративні правопорушення , становить 775, із них закрито провадження справ відносно 74 осіб.

 У першому півріччі 2014 року найчастіше притягувалися до адміністративної відповідальності особи за: вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису( ст..173-2 КУпАП) 147; за керування транспортними засобами або суднами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння (ст.. 130 КУпАП) 112 особи; проживання без паспорта ( ст..197 КУпАП) – 95 особи; невиконання батьками або  особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей (ст.. 184 КУпАП)  74 особи; дрібне хуліганство (ст.. 173 КУпАП) – 70 осіб.

        В Роменському міськрайонному суді протягом 1 півріччя 2014 року в провадженні перебувало 62 адміністративних справ.

        Із загальної кількості справ, що перебували у провадженні, розглянуто 55 справ адміністративного судочинства , з  яких 45  розглянуто із прийняттям постанови,  у 5 справах  провадження закрито, у  5 справах  – із залишенням справи без розгляду.

        Більшу частину серед справ, які знаходились на розгляді суддів, становлять:справи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах зайнятості населення та соціального захисту громадян, спорів у сфері публічної житлової політики – 32 справ в тому числі збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне  соціальне страхування – 5 справ; управління,  нагляду та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунок та здійснення страхових виплат  - 6 справ; соціального захисту дітей війни – 19, соціального захисту сімей з дітьми справи із спорів з приводу забезпечення реалізації громадянами права голосу на виборах і референдумах – 8 справ, справи зі спорів з приводу забезпечення сталого розвитку населених пунктів та землекористування 7, справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема зі спорів  щодо  дорожнього руху; транспорту та перевезення громадян 4 справи; справи зі спорів з приводу забезпечення юстиції , зокрема спори у сфері виконавчої служби та виконавчого провадження -2.

        На кінець звітного періоду залишилися нерозглянутими 7 адміністративних справ.

Протягом 1 півріччя 2014 року розглянуто  4 клопотань, заяв, подань, що розглядалися за КАС України у порядку виконання судових рішень . За перше півріччя 2014 року скасовано 2 постанов за апеляційними скаргами.

Штатна чисельність суддів Роменського міськрайонного суду 10, але фактично здійснює правосуддя 8  суддів.

Середньомісячна кількість розглянутих судом  справ  за перше півріччя 2014 року склала – 362,5 справи, а середньомісячна навантаженість  з розгляду справ на одного суддю склала 45,3 судових справ та матеріалів.

При виконанні Рішення ради суддів загальних судів № 21 від 13.02.2014 року  щодо «Оцінки і аналізу ефективності діяльності суду» було розраховано базові показники ефективності діяльності суду. Один з показників , зокрема,  відсоток розглянутих справ за перше півріччя 2014 року  по Роменському міськрайонному суду становить 98%. За даними Європейської комісії з ефективності правосуддя показник відсотку розглянутих справ  у межах 96-102% являється нейтральним.

Якість розгляду судових справ.

Кримінальне судочинство

Завданнями кримінального судочинства є охорона прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, які беруть в ньому участь, а також швидке і повне розкриття злочинів, викриття винних та забезпечення правильного застосування Закону з тим, щоб кожний, хто вчинив злочин, був притягнутий до відповідальності і жоден невинний не був покараний.

За перше півріччя 2014 року  скасовано 12 рішень Роменського міськрайонного суду  розглянутих справ кримінального судочинства , 3 -  змінено , що становить 3,2 % від загальної   кількості  розглянутих справ кримінального судочинства за перше півріччя 2014 року.

      Основними підставами скасування та змінення рішень  Роменського міськрайонного суду апеляційної інстанцією були:

-          неправильність  застосування  Закон України про кримінальну відповідальність;

-          невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження;

-          порушення вимог  кримінального процесуального законодавства;

За перше півріччя 2014 року  скасовано 12 рішень Роменського міськрайонного суду  розглянутих справ кримінального судочинства , 3 -  змінено , що становить 3,2 % від загальної   кількості  розглянутих справ кримінального судочинства за перше півріччя 2014 року.

    

 

Цивільне судочинство

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисті порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав і інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ст.1 ЦПК України).

 

-           

Найбільша кількість скасованих та змінених справ у  категорії «Спори, що виникають із договорів» 10 справ.

 

-          Основними причинами скасування рішень у цивільних справах є порушення вимог ст. 309 ЦПК України, а саме:

-          неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для вирішення справи; недоведеність обставин, що мають значення для вирішення справи, які суд вважає встановленими;

-          невідповідність висновків суду обставинам справи;

-          порушення або неправильне застосування судом норм матеріального чи процесуального  права.

-          За перше півріччя 2014 року  скасовано 22 рішень Роменського міськрайонного суду  розглянутих справ цивільного судочинства , 6 -  змінено , що становить 3,2 % від загальної   кількості  розглянутих справ цивільного  судочинства за перше півріччя 2014 року.(872)

-          Справи і матеріали адміністративного судочинства

     В Роменському міськрайонному суді протягом 1 півріччя 2014 року в провадженні перебувало 62 адміністративних справи це на 13справ  більше ( 21% ) , ніж  1 півр.2013 року( 49)

     Із загальної кількості справ, що перебували у провадженні, розглянуто 55 справ адміністративного судочинства (що становить 88,7% із загальної кількості), з  яких 45 (81,8 %) розглянуто із прийняттям постанови,  у 5 справах (9,09%) провадження закрито, у  5 справах (9,09%) – із залишенням справи без розгляду

 

Основними  причинами  скасування рішень є:

порушено норми  матеріального та процесуального права;

не повне з’ясування обставин, що мають значення для справи.

Справи і матеріали про адміністративні правопорушення

                      У 1 півріччі 2014 року до Роменського міськрайонного суду надійшло 877 справ про адміністративні правопорушення, що на 19,3% більше в порівнянні з 1 півр.2013 року(716). З загальної кількості справ, що перебували в провадженні:  775 - розглянуто, 124 - повернуто (з них для належного оформлення  повернуто -52 матеріалів) Загальна кількість повернутих матеріалів становить 14 % від загальної кількості матеріалів, які надійшли на розгляд.

 

 

Загальна кількість скасованих та змінених рішень Роменського міськрайонного суду за

перше півріччя 2014 року складає 36 справ і матеріалі., що становить 1,6% від загальної кількості розглянутих (2175).

     Незважаючи на значне фактичне навантаження на суддів,  суд в цілому забезпечив правильне і своєчасне вирішення переважної більшості судових справ. 

 

 

Інформація

 про залишки справ на кінець звітного періоду

Справ і матеріалів кримінального судочинства

66

Справ і матеріалів цивільного судочинства

165

Справ і матеріалів адміністративного судочинства

9

Справ і матеріалів про адміністративні правопорушення

40

Усього:

280

 

 

 

Висновки та пропозиції 

 

Проведений аналіз дає підстави вважати, що судді Роменського міськрайонного суду, у  першому півріччі 2014 році в основному забезпечили своєчасний і якісний розгляд справ всіх категорій.  

Вживались заходи щодо поліпшення якості розгляду цивільних і адміністративних справ, кримінальних проваджень та дотримання розумних строків, у тому числі й за наслідками проведеної аналітичної роботи.

Вагому роботу було виконано іншими працівниками, зокрема помічниками суддів, консультантами та секретарями канцелярії.

Але мали місце й недоліки.

Зокрема, окремими суддями при прийнятті рішень були допущені помилки, що призвело до скасування чи зміни в апеляційному порядку таких рішень.

З метою недопущення  в подальшій роботі вищевказаних недоліків необхідно:

- постійно обговорювати на виробничих нарадах суддів помилки скасування та зміни рішень суду,  прийнятих суддями Роменського міськрайонного суду;

- постійно обговорювати на виробничій нараді суддів справи в порядку кримінального, цивільного та адміністративного, які розглядаються в суді понад строки, встановлені КПК України, ЦПК України, КАС України, більше уваги приділяти кримінальним провадженням де обвинувачені знаходяться під вартою;

- суддям слід звернути увагу на правильність застосування норм Кримінального законодавства , норм матеріального та процесуального права при вирішенні цивільних  і кримінальних справ ,слідкувати за змінами до законодавства, при вирішенні справ, враховувати положення Постанов Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Постанов Пленуму Верховного Суду України, застосовувати правові позиції Верховного Суду України, вивчати та застосовувати практику Європейського суду з прав людини.

Стан обліково-статистичної роботи в Роменському міськрайонному суді Сумської області слід визнати на належному рівні. Про це свідчить відсутність значних зауважень при прийнятті звітів у ТУ ДСА України в Сумській області протягом  декількох останніх звітних періодів. 

 В цілому судді забезпечили належне виконання  головного завдання суду – здійснення правосуддя  на засадах верховенства права  з метою забезпечення захисту гарантованих  Конституцією України  та Законами  прав і свобод громадян, законних інтересів юридичних осіб  суспільства і держави.

 

              Голова суду                                                       О.Ф.Яковець