flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану роботи зі зверненнями громадян за 2017 рік

05 січня 2018, 09:31

За 2017 рік до Роменського міськрайонного суду надійшло одне письмове звернення. За аналогічний період 2016 року надійшло три звернення.

Робота зі зверненнями громадян в Роменському міськрайонному суді ведеться на підставі вимог ст. 40 Конституції України, Закону України «Про звернення громадян», Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Письмові звернення розглядаються в передбачений законодавством термін - не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання і по кожному з них надаються аргументовані письмові відповіді.

Звернення реєструються в журналі «реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян», що передбачено Інструкцією з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації.

Відповідальним щодо організації роботи зі зверненнями громадян призначено працівника апарату суду Коваленко Ю.М.

В суді здійснюється прийом громадян керівництвом суду. Ведеться журнал реєстрації прийому відвідувачів голови суду. Голова суду веде прийом громадян щопонеділка з 15 години по 17 годину дня. Звернення, які надходять безпосередньо від громадян під час особистого прийому, вирішуються під час прийому, а особам надаються роз‘яснення, у 2017 році таких звернень було вісім. Графік прийому громадян розміщено на дошці оголошень.

Як вже було зазначено, за 2017 року до Роменського міськрайонного суду надійшло 1 письмове звернення.

Так, 20 січня 2017 року від Дмитрук М.Ф. надійшла скарга на дії судді Євтюшенкової В.І. щодо її неналежної поведінки.

Скаржнику письмово повідомлено, що суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосудця є незалежним від будь-якого впливу, тиску, або втручання, а тому голова місцевого суду згідно СТ.24 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» не вправі будь-яким чином втручатись в професійну діяльність судці. У разі своєї незгоди з професійною діяльністю судді він має право оскаржити його дії до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Дана скарга визнана необгрунтованою.

Звернення громадян знаходяться під постійним контролем голови суду, обговорюються на виробничих нарадах з працівниками апарату суду.

В разі надходження обґрунтованих звернень, вони знаходяться на контролі до остаточного вирішення справи по суті.

З метою покращення роботи зі зверненнями громадян вважаю за необхідне:

  • обговорювати на виробничих нарадах аналізи роботи зі зверненнями громадян;
  • особливу увагу приділяти зверненням, що визнані обґрунтованими, зазначати причини надходження обґрунтованих скарг та заходи, що вживались до винних в цьому осіб;
  • контролювати стан діловодства по розгляду звернень громадян і строки їх розгляду.

 

Голова Роменського міськрайонного суду Сумської області           О.Ф.Яковець

 

Вик.: секретар суду Коваленко Ю.М.