flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз висвітлення інформації на офіційному сайті суду та в місцевих ЗМІ протягом 2016 року

10 лютого 2017, 09:28

Аналіз висвітлення інформації на офіційному сайті суду та в місцевих ЗМІ протягом 2016 року

Одним із напрямків діяльності суду є відкритість та доступність. Створення ефективної системи взаємодії суду із ЗМІ є одним з пріоритетних напрямків демократизації в сучасній Україні. Не можливо забезпечити справедливе та ефективне судочинство, якщо воно не є відкритим для громадськості. Саме цього вимагають сучасні демократичні стандарти судочинства.

Метою даного аналізу є узагальнення стану наповнення веб-сторінки Роменського міськрайонного суду  інформаційними матеріалами, яким зумовлено постановку та висвітлення таких актуальних питань і напрямів, як адміністрування  веб- сторінки  суду, структура розміщуваної інформації, доступність інформаційних матеріалів для широкого загалу та повнота їх змісту.  Також огляд публікацій які були протягом 2016 року в місцевих ЗМІ.

На виконання вимог статі 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року № 2939-VI та з метою забезпечення прозорості та відкритості суб'єктів владних повноважень і створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації призначено відповідальним за адміністрування та оновлення інформації на веб-сторінці суду головного спеціаліста з інформаційних технологій Василенка О.Ю.; за організацію наповнення, постійного оновлення розділів веб-сторінки суду – помічника голови суду в.о. прес-секретаря суду   Марюху В.О.  Даний працівник протягом вересня – жовтня 2016 року пройшов дистанційне навчання в Національній школі суддів на тему «Комунікації в судовій діяльності» та отримав відповідний сертифікат.

Веб-сайт суду відповідає за змістом   інформації, яка підлягає оприлюдненню на веб-сторінці судів веб-порталу судової влади України,  відповідно до Рішення Ради суддів загальних судів від 28 лютого 2013 № 12 (із змінами і доповненнями).

Веб-сайт Роменського міськрайонного  суду складається з розділів, які включають в себе підрозділи. Всі  із зазначених розділів в повному обсязі наповнені інформаційними матеріалами, які на момент проведення даного аналізу не втратили своєї актуальності та відповідають дійсності.

Постійно відбувається оновлення розділу «Новини», так протягом 2016 року на веб - сайті суду у розділі «Новини» було розміщено 270 статті та повідомлень, що стосувались діяльності суду:  щодо розгляду судом різних категорій справ, щодо проведення у суді нарад та зборів; щодо участі керівництва суду та суддів у нарадах, семінарах; про проведення семінарів у режимі відеоконференцзв’язку; проведення навчання з працівниками суду та багато іншої інформації, яка висвітлює роботу суду.

Наявна інформація постійно переглядається, оновлюється та доповнюється .

На веб-сайті суду можна отримати детальну інформацію про судовий збір, а саме: інформацію про реквізити для сплати судового збору,  а також про ставки судового збору, можна роздрукувати квитанцію з всіма реквізитами та сумою до сплати, яка вираховується автоматично. Також можна здійснити сплату судового збору онлайн.

Інформація до підрозділу «Списки справ, призначених до розгляду» постійно автоматично оновлюється завдяки вчасному внесенні відповідальними працівниками апарату суду, зокрема секретарями судових засідань, технічного документу «Внесення дат слухання судового засідання та підготовчого провадження» до КП «Д-3».

У розділі  «Організація роботи суду» висвітлюються основні напрямки діяльності суду, аналізи та узагальнення які проводяться у суді, базові показники діяльності суду за півріччя та рік.

У розділі  «Для відвідувачів суду» розміщено графік роботи суду, графік прийому громадян керівництвом суду, телефонний довідник, зразки заяв, правила поведінки в суді.

В розділі «Реквізити для сплати» розміщені реквізити для слати штрафів, застави та інш.

У розділі «Публічна інформація» розміщено ЗУ «Про доступ до публічної інформації» форми запиту для отримання інформації, інструкцію щодо заповнення електронного запиту.

В розділі «Вакансії» розміщуються наявні вакансії, на даний час вказано що в суді вакантні 5 посад суддів.

 Рубрика «Законодавство яким керується суд»  містить  Конституцію, закони «Про судоустрій і статус суддів», «Про державну службу», «Про звернення громадян», «Доступ до публічної інформації».

Також є розділ « Запобігання і протидія корупції» в якій розміщено закон України « Про запобігання корупції» та плани заходів щодо запобігання корупції на рік.

У розділі «Нормативно - правова база» розміщені інструкції які використовуються судом, Положення про АСДС, Положення про взаємодію зі ЗМІ, Засади використання АСДС.

 Також на сайті суду є рубрика «Фотогалерея суду» де можна переглянути фото приміщення суду, фото зборів, свят та інші.

Що стосується висвітлення діяльності суду в місцевих ЗМІ, то протягом 2016 року направлялася інформацію в газети «Вісті Роменщини» та «Тандем- пресс». Більшість публікацій стосувалися розгляду судом справ ( за рік таких публікацій в газетах було 12). Також в ЗМІ надавалася інформація в рубрику «Оголошення» в якій повідомлялося про призначення та звільнення суддів. Надавалася інформація про огляд та стан здійснення судочинства за 2015 рік та півріччя 2016 року.  Друкувалася в газеті «Тандем – пресс » стаття про неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей. З нагоди жіночого свята   8 Березня друкувалася стаття «Суддя – жінка сьогодення» про суддю Роменського міськрайонного суду Євлах О.О.

 Також у місцевих ЗМІ було розміщено статтю «Як насправді роменці ставляться до суду» де було оприлюднені результати опитування яке було проведено у рамках проекту «Справедливе правосуддя» .

Таким чином, враховуючи вищевикладене, можна дійти висновку, що в Роменському міськрайонному суді належним чином організована робота по забезпеченню розміщення інформації на сайті та у місцевих ЗМІ, її постійного оновлення та контролю за даним напрямком роботи. Зокрема, призначені відповідальні особи, скоординована їх взаємодія, спланована та організована аналітична робота в даному напрямку.

Інформаційні матеріали є доступними та зрозумілими для широкого загалу користувачів, включаючи тих учасників судових справ, які самостійно представляють свої інтереси в суді. Для їх підготовки використана проста та зрозуміла мова. Всі інформаційні матеріали за своїми якісними показниками, в тому числі й змістовністю, відповідають сьогоденним потребам громадян.

Достовірність, відкритість і доступність інформації про діяльність судів є неодмінною умовою у відправленні правосуддя, забезпечують довіру суспільства до судової влади і зміцнюють її авторитет, сприяють підвищенню ефективності та прозорості діяльності суду.

СУДДЯ-СПІКЕР

РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ                         О.Ф.ЯКОВЕЦЬ

Вик. пом.голови суду Марюха В.О.