flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів за 9 місяців 2016 року

05 січня 2017, 14:11

Узагальнення судової практики розгляду слідчими  суддями Роменського міськрайонного суду клопотань сторін кримінального провадження про  тимчасовий доступ до речей та документів за 9 місяців 2016 року

 

План

1. Огляд судової статистики надходження і розгляду клопотань сторін кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей та документів.

2. Порядок та строки розгляду слідчими суддями клопотань сторін кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей та документів.

3. Причини відмови в задоволенні клопотань сторін кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей та документів.

4. Проблемні питання, що виникають при розгляді клопотань сторін кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей та документів.

 Мною, слідчим суддею Шульгою В.О., разом з помічником голови суду Марюхою В.О., на виконання плану роботи суду на ІІ півріччя 2016 року  проведено вивчення  та узагальнення практики застосування слідчими положень Кримінального процесуального кодексу України, при розгляді клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів.

За змістом положень чинного КПК, основним призначенням слідчого судді є здійснення судового захисту прав і законних інтересів осіб, які приймають участь в кримінальному процесі, забезпечення законності і обґрунтованості обмеження конституційних прав і свобод людини на досудових стадіях кримінального провадження.

 Рішенням зборів  суддів № 36 від 24.12.2015 року було обрано на період з 01.01.2016р. по 31.12.2016 року включно слідчих суддів:  Очиргораєву О.М, Шульгу В.О., Яковця О.Ф. Суддя Очиргораєва О.М. у вересні 2016 року звільнилася у зв’язку з виходом у відставку, і тому здійснюють повноваження щодо судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні  в порядку, передбаченому процесуальним законом два судді Шульга В.О., Яковець О.Ф.

 До компетенції слідчого судді суду першої інстанції належить прийняття рішень про застосування заходів кримінально-процесуального примусу, проведення відкритих слідчих дій, що обмежують конституційні права людини, розгляд скарг на дії (бездіяльність) та рішення особи, яка провадить дізнання, слідчого та прокурора.

З огляду на важливість процесуальної ролі слідчого судді на стадії досудового розслідування кримінального провадження узагальнено практику застосування слідчими суддями окремих положень КПК з вирішення відведених до їх компетенції питань.

Тимчасовий доступ до речей та документів в розумінні Кримінального процесуального Кодексу України є заходом примусового характеру пов’язаного із втручанням у права і свободи особи щодо права власності, обумовленим потребами досудового розслідування.

Відповідно до ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Крім того, згідно ч. 4 ст. 132 КПК України для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов’язаний врахувати можливість без застосування заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 159 КПК тимчасовий доступ до речей і документів полягає у  наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку). Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

До клопотання слідчого, прокурора про застосування тимчасового доступу до речей та документів додається витяг з ЄРДР щодо кримінального провадження, у рамках якого до слідчого судді, суду подається клопотання.

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Однак є виняток. Не може бути наданий доступ до: листування або інших форм обміну інформацією між захисником та його клієнтом або будь-якою особою, яка представляє його клієнта, у зв’язку з наданням правової допомоги; об’єктів, які додані до такого листування або інших форм обміну інформацією, відповідно до ст. 161 КПК України.

Слідчий має право звернутися із клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів тільки за погодженням із прокурором, який здійснює нагляд за законністю провадження досудового розслідування. При вирішенні цього питання прокурор зобов’язаний ознайомитися з матеріалами, що дають підстави для тимчасового доступу до речей і документів, перевірити законність отримання доказів. Слідчий суддя не повинен брати до провадження клопотання слідчого, якщо воно не погоджено з прокурором, або той із ним не погодився, або з клопотання не зрозуміло, який саме прокурор дав згоду.

У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв’язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) перелік речей і документів, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають, або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) зазначення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до статті 162 КПК України існує перелік речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:

1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю;

3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій;

4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

5) відомості, які можуть становити банківську таємницю;

6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру;

7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

8)персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;

9)державна таємниця.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

В ухвалі  про тимчасовий доступ до речей і документів, згідно вимог ст. 164 КПК України слідчі судді зазначають :

1) прізвище, ім’я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів;

2) дата постановлення ухвали;

3) положення закону, на підставі якого постановлено ухвалу;

4) прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів;

5) назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ;

6) розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом;

7) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали;

8) положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду (ст. 166 КПК).

1. Огляд судової статистики надходження і розгляду клопотань сторін кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей і документів

Згідно статистичної інформації щодо кількості клопотань слідчих, прокурорів про тимчасовий доступ до речей та документів  за 9 м. 2016 року  надійшло 257 клопотань,  розглянуто -257, із задоволенням клопотання – 249, відмовлено по 8 клопотаннях.

За аналогічний період 2015 року до суду надійшло 211 клопотань які суддями розглянуті із них задоволено -202.

Отже, згідно статистичних даних, відбувається збільшення щодо надходження клопотань про надання тимчасового доступу до речей і документів. Збільшилося надходження на 46 клопотань або в динаміці на 21,8%.

 Проведене узагальнення судової статистики виявило що більшість клопотань сторін кримінального провадження було задоволено ( із 257 що  надійшли на розгляд, задоволено – 249).

 

2. Порядок та строки розгляду слідчими суддями клопотань сторін кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей та документів

Так, порядок розгляду клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів, визначений положеннями ст. 163 КПК України.

Клопотання  про тимчасовий доступ до речей та документів подається до місцевого суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Після надходження клопотання воно  обов’язково реєструється  в автоматизованій системі документообігу суду.        

Існує два порядки розгляду слідчим суддею  клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів. Перший полягає в тому, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчий суддя  здійснює виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи. Слідчий суддя розглядає клопотання за участю сторони, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття,  не є перешкодою для розгляду клопотання.

Другий порядок застосовується, якщо сторона, яка звернулась із клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів. У такому випадку клопотання розглядається слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Під час судового розгляду сторона, яка звернулася з клопотанням, має довести наявність достатніх підстав вважати, що речі або документи, про тимчасовий доступ до яких надійшло клопотання: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв’язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Сторона кримінального провадження, повинна також довести можливість використання як доказів, відомостей, що містяться у речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів тільки у тому випадку, коли сторона кримінального провадження доведе наявність таких обставин. Під час розгляду питання про застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження, сторони повинні надати слідчому судді докази обставин, на які посилаються.

Якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, слідчий суддя в ухвалі про надання доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя, суд зобов’язаний враховувати можливість застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Чинним кримінальним процесуальним кодексом, у випадку необхідності, передбачена можливість вилучення необхідних речей і документів під час тимчасового доступу до них. Дозвіл на вилучення речей та документів надається ухвалою слідчого судді.

Строки розгляду слідчими суддями клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів нормами Кримінального процесуального Кодексу України не визначені.

Разом з тим,  як свідчить  практика розгляду клопотань сторін кримінального провадження про застосування заходів забезпечення кримінального провадження клопотання даної категорії розглядаються слідчими суддями в порядку та строки, у відповідності до вимог ст. ст. 163-164 КПК України. Зокрема, у триденний строк - у разі виклику особи, у володінні якої знаходяться документи та речі, доступ до яких просить сторона кримінального провадження, та у день надходження клопотання на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо слідчі судді вважають наявними достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, без виклику такої особи.

 

3. Причини відмови в задоволенні клопотань сторони кримінального провадження  про тимчасовий доступ до речей та документів

Основними причинами відмови в задоволенні клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження є недотримання слідчим та прокурором вимог,  які зазначені у нормах КПК.

При зверненні до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчим не виконуються вимоги ч. 2 ст. 93 КПК України, згідно якої сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

В переважній більшості випадків слідчі, з урахуванням наданих їм повноважень, безпосередньо не звертаються до фізичних та юридичних осіб з метою отримання вказаних у їх клопотаннях документів, а у судовому засідання не доводять, що речі або документи, до яких просять  надати доступ, перебувають або можуть перебувати у володінні відповідно фізичної чи юридичної особи.

1.Справа №  № 585/2875/16-к номер провадження  1-кс/585/534/16 клопотання старшого слідчого Роменського  відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області Сергієнко Ю.С. про тимчасовий доступ до речей і  документів,  які знаходяться в Роменській ЦРЛ по бул.Московського, 24 м. Ромни .

Суд відмовив у задоволені клопотання  бо слідча не обґрунтувала необхідності вилучення речей і документів, нею не доведено наявністі достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів ( слідчий суддя Яковець О.Ф.).

2. Справа №  № 585/2876/16-к номер провадження  1-кс/585/535/16 клопотання старшого слідчого Роменського  відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області Сергієнко Ю.С. про тимчасовий доступ до речей і  документів,  які знаходяться в Роменській ЦРЛ по бул.Московського, 24 м. Ромни.

Суд відмовив у задоволені даного клопотання у зв’язку з тим, що слідча не обґрунтувала необхідності вилучення речей і документів, нею не доведено наявності достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Крім того, ні слідчий, ні прокурор, не з’явилися для розгляду заявленого клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що свідчить про фактичне не підтримання даного клопотання ( слідчий суддя Яковець О.Ф.).

3. Справа №  585/3381/16-к номер провадження  1-кс/585/609/16 клопотання слідчого Роменського ВП ГУНП в Сумській області Калівошка І.М. про надання тимчасового доступу до двох пилок «Stihl MS 180», чемодану з запчастинами і запасними ріжучими цепами до бензопил та лісорубного квитка серії 02 АКБ № 462216, належні ДП ДГ «Іскра», що розташоване за адресою: с. Кашпури,  та знаходяться в Роменському ВП .

Суд відмовив у задоволенні даного клопотання. Слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є необґрунтованим ,так як з самого клопотання та матеріалів, доданих до нього, вбачається, що дві пилки «Stihl MS 180», чемодан з запчастинами і запасними ріжучими цепами до бензопил та лісорубний квиток серії 02 АКБ № 462216, належні ДП ДГ «Іскра», в ході огляду було вилучено, що підтверджується протоколом огляду місця події від 05 липня 2016 року, та знаходяться в Роменському ВП ГУНП, а отже, ці речі не знаходяться у володінні вказаної слідчим юридичної особи, а тому є не зрозумілою мета звернення до суду слідчого з даним клопотанням ( слідчий суддя Очиргораєва О.М.).

4. Справа №  585/3692/16-к номер провадження  1-кс/585/651/16 клопотання старшого слідчого Роменського ВП ГУНП в Сумській області Сергієнко Ю.С. про надання тимчасового доступу до автомобіля марки «Опель Кадет», реєстраційний номер…., свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу ………2007 року на ім»я В. та страхового полісу ….. СК «Глобус». Слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання оскільки клопотання слідчої є необґрунтованим.

З  клопотання та матеріалів, доданих до нього, вбачається, що автомобіль марки «Опель Кадет», реєстраційний номер…., на даний час знаходиться на майданчику тимчасового утримання за адресою: м. Ромни, вул. Полтавська, 4 – а, а свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу і страховий поліс знаходяться в матеріалах кримінального провадження № 12016200100001038, а отже, ці речі не знаходяться у володінні вказаних слідчою осіб, а тому є незрозумілою мета звернення до суду слідчої з даним клопотанням ( слідчий суддя Очиргораєва О.М.).

5. Справа №  585/858/16-к номер провадження  1-кс/585/103/16 клопотання слідчого Роменського ВП (м. Ромни) ГУНП в Сумській області Ващенка О.О., про тимчасовий доступ до речей і  документів, а саме, до автомобіля «Мерседес-Бенц» «Спрінтер»,   державний номер….., опечатаний з пір’ям та пухом, що знаходиться за адресою: м. Ромни вул. Залізнична, 125, і технічного паспорта на ім’я В.., що знаходиться з матеріалах кримінального провадження.

 Слідчий суддя відмовив у задоволені клопотання у зв’язку з тим, що в клопотанні відсутній конкретний виклад обставин кримінального правопорушення, тобто опис та кількість, а також вартість вилученого разом з автомобілем товару. Відсутня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті закону України про кримінальну відповідальність, тільки у вступній частині клопотання зазначено про те, що до ЄРДР внесено матеріали досудового розслідування з ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 227 КК України, що є недостатнім і таким що не відповідає вимогам п. 2 ч. 2 ст. 160 КПК України ( суддя Очиргораєва О.М.).

6.  Справа №  585/1982/16-к номер провадження  1-кс/585/334/16  клопотання слідчого Роменського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області Ващенка О.О. про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в операторів мобільного зв’язку ПрАТ «Київстар». Суд відмовив у задоволені клопотання мотивуючи це тим, що дане клопотання, не відповідає вимогам КПК України.

У відповідності до ч. 2 ст. 38 КПК України досудове розслідування здійснюють слідчі органу досудового розслідування одноособово або слідчою групою.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 140 КПК України - слідчий уповноважений звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій.

Тобто, зі змісту вищевказаних положень КПК України вбачається, що оперуповноважений відділу поліції не є учасником кримінального провадження, а тому йому не може бути наданий тимчасовий доступ до речей і документів ( суддя Очиргораєва О.М.)

7. Справа №  585/2246/16-к номер провадження  1-кс/585/413/16  клопотання слідчого Роменського ВП ГУНП в Сумській області  Ващенка О.О.  про тимчасовий доступ до речей і  документів,  які знаходяться у володінні комісії з ліквідації ДЗ «Лінійна поліклініка станції Ромни» СТГО «Південна залізниця». Суд відмовив у задоволені даного клопотання у звязку з тим, що дане клопотання   не відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Слідчий не надав доказів на підтвердження того, що вказані в клопотанні документи знаходяться саме в володінні комісії з ліквідації ДЗ «Лінійна поліклініка станції Ромни» СТГО «Південна залізниця». Крім того, слідчий в судовому засіданні пояснив, що дані документи знаходяться в ДЗ «Лінійна поліклініка станції Ромни» СТГО «Південна залізниця», а не у володінні комісії з ліквідації.

Згідно  ухвали слідчого судді від 30 травня  016 року вже  було надано тимчасовий доступ до документів,  вказаних в даному клопотанні, що  знаходяться у володінні Державного закладу «Лінійна поліклініка станції Ромни» СТГО «Південна залізниця», розташованого за адресою: м.Ромни, вул. Горького, 99.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що у задоволенні  клопотання слід відмовити, оскільки в судовому засіданні не встановлено, що вказані у клопотанні документи перебувають у ліквідаційній комісії ( суддя Яковець О.Ф.).

8. Справа №  585/2246/16-к Номер провадження  1-кс/585/458/16 клопотання слідчого Роменського ВП ГУНП в Сумській області  Ващенка О.О.  про тимчасовий доступ до речей і  документів,  які знаходяться в Роменському управлінні Державної казначейської служби України Сумської обл. Суд відмовив у задоволені даного клопотання бо воно не відповідає вимогам ст. 160 КПК України і задоволенню не підлягає.

В клопотанні слідчого мова йде про надання доступу до рахунків  ДЗ «Лінійна поліклініка станції Ромни»  СТГО « Південна залізниця, які знаходяться в Роменському управлінні Державної казначейської служби України Сумської обл. 

Слідчий також  просить надати дозвіл на документи, що знаходяться у володінні Роменського об’єднаного управління Пенсійного Фонду Сумської області,  про які мова в клопотанні не йшла.

Тому неможливо встановити, де знаходяться рахунки до яких просить надати доступ слідчий.

Крім того, ні слідчий, ні прокурор, не з’явилися для розгляду заявленого клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що свідчить про фактичне не підтримання даного клопотання ( суддя Яковець О.Ф.)                                                                                                                                          

Аналіз розгляду клопотань означеної категорії свідчить про те, що слідчі судді виносять  ухвали про відмову в задоволенні клопотань про надання тимчасового доступу до речей і документів, з підстав  недоведеності обґрунтування значення цих речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також з підстав недоведеності органом досудового розслідування того, що лише шляхом вилучення оригіналів документів можливе з’ясування тих чи інших обставин, на які орган досудового розслідування посилається у клопотанні.

В деяких випадках слідчими суддями при розгляді клопотань, клопотання задовольнялися частково.

4. Проблемні питання,  що виникають при розгляді клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів

Під час розгляду клопотань сторони кримінального провадження про тимчасовий доступ до речей та документів виникають наступні проблемні питання:

- чи мають слідчі судді, виходячи з положень ч. 2 ст. 27 КПК України, при розгляді клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів, передбачених ст. 162 КПК України, які містять охоронювану законом таємницю, вирішувати питання про розгляд клопотання в закритому судовому засіданні?

- чи наявні підстави для надання матеріалів клопотання з доданими в його обґрунтування матеріалами кримінального провадження на ознайомлення особам, прав, обов’язків та інтересів яких стосується ухвала слідчого судді?

- обов’язкове зазначення строків та порядку оскарження ухвал, якими надається тимчасовий доступ до речей та документів з подальшою можливістю вилучення оригіналів документів, вилучення яких перешкоджає здійсненню господарської діяльності суб’єктом господарювання. При цьому, слід зауважити, що такими документами можуть бути не тільки установчі документи, які перебувають у володінні суб’єкта господарювання, але й оригінали документів, на підставі яких здійснюються банківські операції, оригінали реєстраційних справ, тощо;

- недопустимість зазначення в ухвалі про надання тимчасового доступу та вилучення інших документів та майна, яке містить дані про вчинене кримінальне правопорушення, оскільки таке формулювання суперечить правовій природі тимчасового доступу, як заходу забезпечення кримінального провадження і собою підмінює слідчу дію як обшук;

- відповідно до вимог кримінального процесуального Закону, участь сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, при розгляді є обов’язковою. Законодавство не врегульовує наслідки неявки слідчого чи прокурора в судове засідання для розгляду клопотання. Наявні випадки, коли дане клопотання втратило інтерес для слідчого і він не з’являється до слідчого судді. В даному випадку, згідно Закону слідчий суддя не може ні повернути клопотання, ні розглянути його по суті;

- при поданні клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю (банківська, комерційна, інформація про зв’язок абонента тощо) стороною кримінального провадження належним чином не обґрунтовується неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів (ч. 6 ст. 163 КПК України);

- діючим КПК України не врегульовано, яким чином сторона, яка звернулась із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів,  повинна доводи наявність підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів (на практиці, саме органи досудового слідства, обмежуються виключно значенням цієї інформації без надання будь-яких доказів);

- КПК України не врегульовано питання переліку документів, що додаються до клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів (органи досудового розслідування обмежуються лише наданням інформації про внесення відомостей до ЄРДР; копій постанов про призначення процесуального прокурора, створення групи слідчих; рапортів оперативних співробітників; протоколів допиту свідків).

 

Висновки та пропозиції

Провівши узагальнення  судової практики розгляду  слідчими суддями клопотань про тимчасовий доступ до речей та документів, слід зробити висновок, що слідчі судді приймають рішення відповідно до вимог КПК України.

Узагальнення пропонується обговорити на виробничій нараді  суддів.

 

 

Слідчий суддя

Роменського міськрайонного суду

Сумської області                                                                    В.О.Шульга

 

 

 

 

Вик.: помічник голови суду Марюха В.О.