flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану роботи зі зверненнями громадян за 201 5 рік

19 січня 2016, 11:23

Аналіз

стану роботи зі зверненнями громадян Роменського міськрайонного

суду за 2015 рік

За 2015 рік до Роменського міськрайонного суду від громадян на діяльність суду надійшло 5 звернень.За аналогічний період 2014 року до суду надійшло 2 звернення.

Робота зі зверненнями громадян ведеться на підставі вимог ст..40 Конституції України, Закону України «Про звернення громадян», Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органи державної влади та місцевого самоврядування. Звернення розглядаються в передбачений законодавством 15 денний термін і по кожному з них надаються аргументовані письмові відповіді.

Звернення реєструються в журналі «реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян», що передбачено Інструкцією з діловодства за зверненнями громадян в органи державної влади і місцевого самоврядування.

Відповідальним щодо організації роботи зі зверненнями громадян наказом голови суду призначено працівника апарату суду, помічника судді, Коваленка В.М.

В суді здійснюється прийом громадян керівництвом суду.Голова суду веде прийом громадян щопонеділка на протязі робочою дня. Звернення, які надходять безпосередньо від громадян піл час особистого прийому вирішуються  під час прийому, а особам надаються роз'яснення.

Графік прийому громадян розміщено на дошці оголошення.

 20 січня 2015 року від Нечпай С.М. надійшла скарга на дії судді Євтюшенкової В.І. з проханням до голови суду вжити заходи до судді Євтюшенкової В.І., яка на його погляд штучно допустила описку у винесеній нею ухвалі.

При перевірці фактів наведених в скарзі встановлено, що дійсно в ухвалі суду від13.01.2015 року допущено описку. В той же час цивільно-процесуальне законодавство України передбачає їх виправлення в зв’язку з чим 30.01.2015 року ухвалою суду описку було виправлено. Скаржнику письмово повідомлено, що притягнення судді до відповідальності не входить до компетенції голови суду, таке право має Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

04.02.2015 року від засудженого Положай О.М. надійшла скарга на дії судді Євтюшенкової В.І., що пов’язані з ненаданням можливості ознайомитися з матеріалами кримінальної справи. В результаті проведеної перевірки встановлено, що від засудженого 15.01.2015 року надійшла заява про ознайомлення з матеріалами кримінальної справи та з журналом судового засідання. На той час кримінальна справа за апеляційною скаргою самого засудженого знаходилася на розгляді Апеляційного суду Сумської області.. Таким чином, на той час з об'єктивних причин засуджений Положай О.М. не міг ознайомитись в Роменському міськрайонному суді з матеріалами справи, про що йому було письмово детально роз'яснено.

17.03. 2015 року надійшло письмове звернення від громадянина Свидина С.М.. щодо проведення акції мирного протесту в зв’язку з незаконною на його погляд примусовою госпіталізацією до І -ОСЛ м. Ромни. Заявнику письмово роз’яснено про порядок проведення мирного зібрання.

25.08.2015 року надійшло письмове звернення від громадянки Ольшанської Г.Г. про перерозподіл цивільної справи іншому судді шляхом автоматизованої системи документообігу суду. В результаті проведеної перевірки встановлено, що в судді Кондратенко Л.П. знаходилась цивільна справа 2/585/858/15 де позивачем виступала  заявниця.

Ухвалою судді від 22.06.2015р. позов залишено без руху, та надано термін про усунення недоліків до 28.06.2015р. Оскільки недоліки не були усунені, то ухвалою судді позовну заяву  було повернуто позивачці. За її апеляційною скаргою ухвалу про повернення позовної заяви було скасовано.

Посилання Ольшанської Г.Г., що суддя Кондратенко не мас права повторно розглядати  справу не відповідає вимогам п.2.3.43 Положення про АСДС, а тому її вимоги виявилися не обґрунтованими.

03.09.2015 року із Секретаріату Уповноважено Верховної Ради України з прав людини надійшло звернення засудженого Сергеєва Р.О. про не надання можливості ознайомлення йому з матеріалами кримінальної справи.

При перевірці доводів засудженого встановлено, що в передбачені законом строки з матеріалами кримінального провадження, засуджений не скористався своїм правом на ознайомлення і не надав відповідної заяви до суду, а чинним законодавством не передбачено інших підстав для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Таким чином, права засудженого Сергесва Р.О. не були порушені.

Звернення громадян знаходяться піл постійним контролем голови суду, обговорюються на виробничих нарадах з працівниками апарату суду .

В разі надходження обґрунтованих звернень, вони знаходяться на контролі до остаточного вирішення  справи по суті.

З метою покращення  роботи зі зверненнями громадян вважаю за необхідне:

-      щоквартально обговорювати на виробничих нарадах аналізи роботи зі зверненнями громадян;

-      особливу увагу приділяти зверненням, що визнані обґрунтованими, зазначати причини надходження обґрунтованих скарг та конкретні заходи, що вживались до винних в цьому осіб.

-      контролювати стан діловодства по розгляду звернень громадян і строки їх розгляду.

 

ГОЛОВА РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ    О.Ф.ЯКОВЕЦЬ

 

Вик.: помічник судді Коваленко В.М.