flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про надання тимчасового доступу до речей і документів за І квартал 2015 року

14 травня 2015, 14:43

Узагальнення судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про надання тимчасового доступу до речей і документів за І квартал 2015 року

Заходи забезпечення кримінального провадження» застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження і застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду.

Відповідно до ст. 131 КПК України заходами забезпечення кримінального провадження є:

1)                 виклик слідчим, прокурором, судовий виклик і привід;

2)                 накладення грошового стягнення;

3)                 тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом;

4)                 відсторонення від посади;

5)                 тимчасовий доступ до речей і документів;

6)                 тимчасове вилучення майна;

7)                 арешт майна;

8)                 затримання особи;

9)                 запобіжні заходи.

З проведеного узагальнення вбачається, що за перший квартал 2015 року до Роменського міськрайонного суду Сумської області надійшло 64 клопотань про надання тимчасового доступу до речей та документів, з яких було 63 задоволено,  ухвали слідчих суддів до Апеляційного суду Сумської області не оскаржувались.

Відповідно до ст. 159 КПК тимчасовий доступ до речей і документів полягає в наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду. В ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів, згідно вимог ст. 164 КПК України, має бути зазначено:

1)                 прізвище, ім’я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів;

2)                 дата постановлення ухвали;

3)                 положення закону, на підставі якого постановлено ухвалу;

4)                 прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів;

5)                 назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ;

6)                 розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом;

7)                 строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; 8) положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду (ст. 166 КПК).

Як засвідчило узагальнення слідчі судді правильно розуміють процесуальне значення тимчасового доступу до речей і документів, а також в повному обсязі дотримуються вимог щодо змісту ухвали про доступ до речей і документів.

Недоліки, які допускають слідчі в оформленні клопотань, зокрема: не зазначення певних відомостей у клопотанні, недолучення належного переліку документів, їх неналежне засвідчення тощо необхідно обговорювати на спільних нарадах за участю слідчих суддів та слідчих, прокурорів з метою розроблення єдиного підходу органів досудового розслідування до оформлення відповідних клопотань, чіткого викладення мотивів, якими обґрунтовуються клопотання, визначення переліку документів, які мають додаватися, інших відомостей, які мають значення для правильного розгляду клопотання по суті.

Проведеним узагальненням встановлено, що слідчі судді в цілому якісно, в установлені строки розглядають клопотання слідчих та інших учасників кримінального провадження про забезпечення заходів кримінального провадження, дотримуються процесуальних строків розгляду цих клопотань, норм КПК України.

 

Суддя Роменського

міськрайонного суду          '           Глущенко     Є.Д.

 

Помічник судді                    ДячковаА.О.