flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики розгляду цивільних справ про спадкове майно за 1 півріччя 2014 року

14 травня 2015, 14:33

УЗАГАЛЬНЕННЯ

практики розгляду цивільних справ про спадкове майно за 1 півріччя 2014 року 

У  відповідності з плану основних напрямків діяльності суду Роменським міськрайонним судом Сумської області на перше півріччя 2014 року проведено узагальнення судової практики з розгляду цивільних справ про спадкове майно.

Цивільні справи про спадкове майно розглянуто судом в порядку позовного провадження.

Так статистичні дані справ даної категорії за перше півріччя 2014 року характеризуються наступним чином :

залишок нерозглянутих справ на початок звітного періоду - 10; надійшло справ за звітний період - 53; розглянуто справ усього - 55 ; в т.ч,-

із ухваленням рішення - 51( з яких із задоволенням позову-47); із залишенням заяви без розгляду - 4;

Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду ( станом на 30.06.2014 року ) становить 8 цивільних справ даної категорії.

В порівняння з аналогічним звітним періодом 2013 року слід відмітити, що в першому півріччі 2014 року кількість надходження, а також розгляду, справ даної категорії значно зменшилась. Так в першому півріччі 2013 року в провадженні Роменського міськрайсуду перебувало 86 цивільних справ про спадкове майно з яких розглянуто - 78 справ( в т.ч. із ухваленням рішення - 73, заочного рішення - 1, із задоволенням позовних вимог - 68, залишено позовну заяву без розгляду - 5 справ, залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду становив 8 цивільних справ ).

Навантаженість на суддів з розгляду цивільних справ про спадкове майно в першому півріччі 2014 року становила : Ганзя О.Д. - 4 справи, Глущенко Є.Д. - 10 справ, Євтюшенкова В.1. - 11 справ, Кондратенко Л.П. - 5 справ, Очиргораєва О.М. - 8 справ, Шульга В.О.- З справи, Сольона Н.М. - 8 справ, Яковець О.Ф.- 6 справ.

Суддями Роменського міськрайсуду в основному розглядались справи про спадкове майно в основному по спорах :

про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - 19 справ;

про визнання права власності на нерухоме майно - 7 справ;

про визнання права власності на спадщину , спадкове майно - 13 справ;

про визнання спадкоємця особою, до якої перейшли права та обов»язки забудовника

та визнання права власності в порядку спадкування на будівельні матеріали, які

використані спадкодавцем в незавершеному будівництвом житловому будинку, господарських будівлях і спорудах - 2 справи;

про визнання права власності на спадкове домоволодіння - 2 справи.

Крім того, розглядались справи : про визнання договорів купівлі-продажу дійсними, визнання права власності на спадкове майно; про встановлення факту належності нерухомого майна спадкодавцеві, визнання права власності на спадкове нерухоме майно ; про визнання права власності в порядку спадкування; про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки у порядку спадкування та ін.

В переважній більшості із вивчених під час проведення даного узагальнення цивільних справ позивачі зверталися до суду з позовними заявами з додержанням вимог ст.. 119-120 ЦПК України.

В той же час в окремих випадках судді змушені були виносити ухвали про залишення позовних заяв без руху та надавати позивачу визначений законодавством термін для усунення недоліків. При цьому громадянами при поданні позову допускались такі недоліки : не зазначали докази на підтвердження того, що позивачеві було відмовлено у оформленні спадщини . Зокрема позивач не додав до матеріалів справи письмову відмову нотаріуса щодо прийняття заяви про прийняття спадщини ( постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії ); позивач в позовній заяві посилаючись на ту обставину, що являється спадкоємцем п»ятої черги після померлого спадкодавця, однак не зазначає усіх доказів, що підтверджують дану обставину, тобто доказів за якими можливо прослідкувати родинний зв»язок між спадкодавцем і позивачем; не повністю зазначено місце проживання ( перебування ) або місцезнаходження третьої особи( зокрема не вказано населений пункт в якому він проживає ). Всі ці недоліки позивачами було усунуто в наданий їм строк, а судом винесено ухвали про відкриття провадження у справах та призначено їх до судового розгляду.

Аналізуючи строки розгляду цивільних справ про спадкове майно необхідно відмітити , що переважна більшість справ даної категорії розглянуто в розумні строки : до 2-х місяців - 51 справа; від 2-х до 3-х місяців - 3 справи ; понад 3 місяці - 1 справа.

Із 55 цивільних справ, що були розглянуті Роменським міськрайонним судом в першому півріччі 2014 року лише судове рішення в одній справі оскаржено в апеляційному порядку. Станом на час проведення даного узагальнення дана справа, після перегляду в апеляційному порядку, до суду не повернулась.

В цілому судом приймались рішення про задоволення позовних вимог позивачів у справах про спадкове майно. В той же час в деяких справах в задоволенні позовних вимог громадянам було відмовлено. У даних справа позивачі в обґрунтування своїх позовних вимог зазначали : позивач М. посилався на те, що заяву про прийняття спадщини своєчасно він не подав, оскільки не був обізнаний із чинним законодавством, а саме на той час не знав, що для прийняття спадщини встановлений строк у шість місяців ( справу розглянуто судею Яковцем О.Ф.) ; позивачка К. в позовній заяві зазначала, що вона протягом шести місяців після смерті баби не подала заяву про прийняття спадщини тому, що не знала про існування заповіту на ім»я своєї матері, яка померла раніше самої спадкодавці про смерть якої їй теж не було повідомлено від Синівського будинку-інтернату ( справу розглянуто суддею Євтюшенковою В.І.); позивачка С. також вказувала на те, що пропустила строк подачі заяви про прийняття спадщини в зв»язку з необізнаністю про існування заповіту на її ім»я ( справу розглянуто суддею Очиргораєвою О.М. ).

Згідно ст. 1270 ЦПК  України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Ст. 1272 ЦК України передбачає, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Пленум Верховного Суду України у Постанові № 7 від 30.05.2008р. роз'яснив, що особа яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої ст. 1272 ЦК.

Відмову в задоволенні позовних вимог суддями Роменського міськрайонного суду було аргументовано тим, що такі причини пропуску строків подачі заяв про прийняття спадщини не є поважними виходячи з вимог законодавства та судової практики. Адже відповідно до п. 24 абз. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 “Про судову практику у справах про спадкування” - вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, для спадкоємця на вчинення цих дій.

З листа Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 “Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування”, в якому є посилання на вищезазначений пункт Пленуму, також вбачається, що така причина як незнання про існування заповіту не може бути визнана судом поважною причиною пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки не пов’язана з об'єктивними, непереборними, для спадкоємця на вчинення цих дій.

Проаналізувавши справи про надання додаткового строку для прийняття спадщини за складом осіб, які повинні брати участь в них необхідно зазначити, що відповідачами у таких справах є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття - відповідачами є відповідні сільські, районна або міська рада, які і представляють інтереси територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Проведеним узагальненням виявлено, що суддями міськрайсуду при розгляді справ про спадкування порушень правил підсудності не допускалось, а в справах про визнання

 

права власності на спадкове майно спадкоємцями визнавались особи, які належать до кола спадкоємців за ЦК чинним на момент відкриття спадщини.

Отже, вивченням справ даної категорії встановлено, що судді Роменського міськрайонного суду дотримуються вимог чинного законодавства, як на стадії прийняття справ до свого провадження так і під час судового їх розгляду. Практично всі справи розглянуто в розумні строки ( відповідно до вимог ЦПК України). Не оскарження судових рішень ( за винятком 1-ї ) по справах про спадкове майно також говорить про належну якість розгляду цих справ.

ПРОПОЗИЦІЇ:

1.                              Обговорити вказане узагальнення на оперативній нараді суддів Роменського міськрайонного суду Сумської області.

 

Суддя Роменського міськрайонного суду                 В.О.Шульга