flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики розгляду кримінальних проваджень про злочини вчинені неповнолітніми за 1-ше півріччя 2014 року

14 травня 2015, 14:31

УЗАГАЛЬНЕННЯ

практики розгляду  кримінальних проваджень про злочини вчинені неповнолітніми за 1-ше півріччя 2014 року

На виконання плану основних напрямків діяльності суду Роменським міськрайонним судом Сумської області проведено вивчення та узагальнення практики рогляду кримінальних проваджень про злочини вчинені неповнолітніми за перше півріччя 2014 року.

У першому півріччі 2014 року згідно статистичних даних розглянуто 19 кримінальних проваджень ( згідно КПК 2012 року) відносно 20 неповнолітніх осіб .

Згідно рішення зборів суддів Роменського міськрайонного суду визначено спеціалізацію з розгляду кримінальних проваджень відносно неповнолітніх. Провадження зазначеної категорії розглядаються суддями : Ганзя О.Д., Очиргораєвою О.М. та Сольоною Н.М.

Так, в першому півріччі 2014 року навантаженість на суддів по справах щодо неповнолітніх становила : Ганзя О.Д. - 8 справ, Очиргораєва О.М.- 5 справ, Сольона Н.М.- 6 справ.

З них розглянуто :

-                     з постановленням вироку 14 проваджень ( відносно 15 осіб);

-                     повернуто прокурору - 2 провадження ( відносно 2 осіб);

-                     провадження у справі закрито - 2 провадження ( відносно 2 осіб);

-                     застосовано примусові заходи виховного характеру - 1 провадження ( відносно 1 особи).

Проаналізувавши аналогічні статистичні дані за 1-ше півріччя 2013 року слід зазначити, що в 1-му півріччі 2014 року кількість кримінальних проваджень відносно неповнолітніх, що надійшли та розглянуті судом значно збільшилась :

 

1-ше півріччя 2014 року

1-ше півріччя 2013 року

Залишок

нерозглянутих справ на початок звітного періоду

3

0

Надійшло в звітному періоді

24

13

Усього кількість осіб , щодо яких справи перебували в провадженні суду

31

13

3 них розглянуто:

- усього

з постановлення

вироку:

-                    повернуто  прокурору

-                    закрито провадження у справі:

-                    застосовано примусові заходи виховного характеру:

 

-

 

19

 

 

 

14

 

2

 

 

 

2

 

 

 

 

1

8

 

 

 

3

 

0

 

 

 

1

 

 

 

 

0

Крім того, згідно статистичних даних в першому півріччі 2014 року Роменським міськрайонним судом розглянуто 2 кримінальні справи в порядку КПК 1960 року( суддя Очиргораєва - 1 справа відносно 2 неповнолітніх осіб - справу було повернуто на додаткове розслідування та суддя Ганзя О.Д. - 1 кримінальна справа відносно 2 неповнолітніх осіб - - справу було направлено за підсудністю ).

Проаналізувавши всі кримінальні провадження, розглянуті в порядку КПК 2012 року виявлено наступне :

Особи обвинувачувались за вчинення злочинів:

проти власності:

крадіжка- (ст. 185 КК України) -10 осіб; грабіж -( ст..186 КК України)- 2 особи;

-                     у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення ( ст. 309КК України ) - 1 особа;

-                     проти громадського порядку та моральності ( ст. 296 КК України) - 1 особа

проти безпеки руху та експлуатації транспорту ( ст.. 286 КК України ) - 1 особа;

проти громадської безпеки ( ст.. 263 КК України ) - 1 особа.

За віком неповнолітні особи, стовно яких розглянуто кримінальні справи в 1-му півріччі 2014 року характеризуються наступним чином:

від 14 до 16 років- 4 особи; від 16 до 18 років-12 осіб.

За судимістю:

-                     раніше не судимі - 15 осіб

-                     не судимі в силу ст.. 89 КК України - 1 особа.

На час скоєння злочину виховувались:

в родині з одним із батьків - 9 осіб; в родині з обома батьками - 6 осіб; поза родиною - 1 особа.

Практика призначення міри покарання

За період з 01.01.2014 року по 30.06.2014 року Роменським міськрайонним судом розглянуто одне кримінальне провадження відносно одного неповнолітнього, до якого за ухвалою суду від 13.02.2014р. на підставі п.З, ч.2 ст.105 КК України був застосований примусовий захід виховного характеру у вигляді передачі під нагляд педагогічного коликтиву Роменської ЗОШ № 5 строком на один рік. ( справа № 1-кп/585/67/14).

В першому півріччі 2014 року до неповнолітніх, визнаних на підставі вироку винними у вчиненні злочину, Роменським міськрайонним судом були застосовані такі основні міри покарання, як:

-                     громадські роботи - до 2-х неповнолітніх осіб :

-                     по кримінальній справі №1-кп/585/131/14 призначено покарання у вигляді 80 годин громадських робіт;

-                     по кримінальній справі №1-кп/585/155/14 призначено покарання у вигляді 120 годин громадських робіт та на підставі п.а) ст.. 1 Закону України «Про амністію в 2014 році» звільнено засудженого від призначеного покарання;

-                     позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком відповідно до ст.. 104 КК України до 11-ти неповнолітніх осіб з яких в двох кримінальних справах ( №№ 1- кп/585/147/14 та 1-кп/585/149/14 на підставі Закону України «Про амністію в 2014 році» звільнено засуджених від призначеного покарання.

Інші основні міри покарання, а також додаткові міри покарання , за вищевказаний період до неповнолітніх, визнаних на підставі вироку винними у вчиненні злочину, судом не застосовувались.

Якість досудового слідства

Перевіркою кримінальних проваджень даної категорії встановлено, що в цілому органи дізнання, слідства і прокуратури дотримуються вимог кримінально-процесуального закону, строків та інших вимог законодавства при розслідуванні кримінальних проваджень щодо неповнолітніх осіб.

Змін обвинувачення прокурором за указаний період часу при розгляді справ даної категорії не було.

Строки розгляду кримінальних проваджень

Відповідно до ст.,314 КПК України після отримання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру або клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності суд не пізніше п’яти днів з дня його надходження призначає підготовче судове засідання, в яке викликає учасників судового провадження.

Згідно статистичних даних ( звіту за формою 1-1-ОП) сформованого автоматично за допомогою КП Д-3 із загальної кількості розглянутих справ щодо неповнолітніх 13-ть із них обліковано як такі , в яких порушено строк призначення справ до підготовчого засідання. При цьому КП Д-3 враховує 5-денний термін призначення справи до підготовчого засідання з часу надходження справи до суду.

            Проаналізувавши зазначені справи слід вказати, що суддями Роменського міськрайсуду всі кримінальні справи щодо неповнолітніх були призначені ( тобто винесено ухвалу про призначення підготовчого судового засідання ) в п»ятиденний термін з дня отримання справи в своє провадження. В той же час по 7 справах підготовче судове засідання проведено в 10-денний термін з дня надходження справи в провадження судді, а по 6 справах ( Очиргораєва О.М. - 2 спрви. Ганзя О.Д. - 2 справи, Сольона Н.М. - 2 справи) підготовчі судові засідання проведено в строк понад 10 днів.

Згідно ст..316 КПК України після завершення підготовки до судового розгляду суд постановляє ухвалу про призначення судового розгляду, який має відбутися не пізніше десяти днів після постановлення ухвали про його призначення.

Порушень строків призначення кримінальних справ щодо неповнолітніх з підготовчого до судового розгляду суддями Ганзя О.Д., Очиргораєвою О.М. та Сольоною Н.М. не допускалось.

Стосовно строків розгляду кримінальних проваджень даної категорії, то майже всі вони за вказаний період часу були розглянуті судом у розумні строки.

У строк до 1 місяця було розглянуто 9 кримінальних справ;

Від 1 до 3 місяців розглянуто 5 кримінальних справ.

Понад 3 місяці - розглянуто 2 справи .

Відповідно до ст.442 КПК України 1960р. та ст.496 КПК України судом виконуються вимоги щодо повідомлення відповідної служби у справах дітей та кримінальної міліції у справах дітей про час і місце судового розгляду за участю неповнолітнього обвинуваченого, здійснюється виклик в судове засідання представників цих установ, про що в матеріалах всіх проваджень відносно неповнолітніх знаходяться відповідні повідомлення. Присутність представників даних служб зазначається секретарем судового засідання відповідно в журналі судового засідання та в протоколі судового засідання.

Відповідно до вимог ч.2 ст.52 КПК України обов'язкова участь захисника забезпечується у кримінальному провадженні щодо осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою та щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів виховного характеру, - з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою. Слід зазначити, що по всіх справах, розглянутих судом у 1-му півріччі 2014 року, випадки порушення судом права на захист стосовно неповнолітніх обвинувачених,чи підсудних відсутні.

Пропозиції:

1.      Обговорити дане узагальнення на виробничій нараді суддів Роменського  міськрайонного суду.

 

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ                             О.Д.ГАНЗЯ