flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліку та сплати судового збору за 2014 рік

14 травня 2015, 14:30

Аналіз  обліку та сплати судового збору за 2014 рік

 

На виконання плану роботи суду на перше півріччя 2015 року проведено аналіз обліку та сплати судового збору за 2014 рік. Під час проведення аналізу було використано звіт форми № 10 № «Відомості щодо справляння судового збору за 2014 рік», Закон України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року№ 3674-VI.

Однією зі статей формування доходів спеціального фонду Державного бюджету країни є судовий збір, який визначений Бюджетним кодексом України як джерело бюджетних надходжень. У Законі України «Про судовий збір»  міститься положення про те, що судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Держбюджету.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» судовий збір – це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених Законом України «Про судовий збір». Розмір судового збору визначено зазначеним Законом і залежить від об’єктивних ознак позову (заяви): з яких правовідносин виник і який предмет позову. Умови сплати судового збору однакові й рівні для всіх позивачів, а пільги щодо його сплати передбачені безпосередньо законом.

Розміри ставок судового збору встановлені у статті 4 Закону України «Про судовий збір» та справляються у відповідному розмірі від законодавчо визначеної мінімальної заробітної плати на 1 січня календарного року, у якому подається заява до суду.

Сплачені кошти судового збору спрямовуються на забезпечення здійснення правосуддя та зміцнення матеріально-технічної бази судів.

У 2014 році  ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру від 243,6 грн. –  та не більше 3441 грн., за подання заяви немайнового характеру 243,6 грн., заяви про видачу судового наказу – 121,8 грн., заяви у справах окремого провадження -121,8 грн., за адміністративний позов немайнового характеру – 73,08 виходячи з встановленого на 01.01.2014 розміру мінімальної заробітної плати у сумі 1218 грн.( ст..4 ЗУ «Про судовий збір»)

У 2014 році до суду надійшло 1507 заяв (  1412- цивільного судочинства, 59 - адміністративного судочинства, 36 - за видачу судом документів) за які фактично сплачено судовий збір у сумі 223155 грн. із них:

цивільного судочинства – 398344 грн.;

адміністративного судочинства – 4517 грн.;

за видачу судом документів – 293 грн.

Судом ухвалено  549 постанов про накладення адміністративного стягнення за якими фактично сплачено  20060 грн. судового збору.

244 заяви повернуто внаслідок несплати судового збору.

 Статтю 5 Закону України «Про судовий збір»,  визначено виключний перелік певних категорій  фізичних осіб, громадських організацій, що створені для захисту їхніх інтересів, та суб’єктів владних повноважень, які звільнені від сплати судового збору.

Аналізуючи судову практику з питань застосування статті 5 Закону України «Про судовий збір», встановлено, що у судів переважно не виникає труднощів у застосуванні зазначеної норми, оскільки положеннями зазначеної статті визначено вичерпний перелік звільнених від сплати судового збору позивачів.

Також, з-поміж іншого, з урахуванням положень статі 5 вказаного Закону звільняються від сплати судового збору позивачі за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають з трудових правовідносин, а також позивачі - за подання позовів про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи; позивачі - за подання позовів про стягнення аліментів; та інші (вичерпний перелік у ст.. 5 ЗУ «Про судовий збір»)

 

За 2014 рік до Роменського міськрайонного суду надійшло 361 заяви за якими звільнено від сплати судового збору відповідно до за ст.5 ЗУ «Про судовий збір» на розрахункову суму судового збору 102349 із них:

  Цивільного судочинства 346 заяв на суму – 101033 грн.;
адміністративного судочинства 15 заяв на суму – 1315 грн.

            Пільги щодо сплати судового збору :

-          про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин – 39 заяв на суму 9528 грн.;

-          про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоровя, а також смертю фізичної особи – 4 на суму -14616 грн.;

-          про стягнення аліментів – 264  на суму – 63092 грн.;

-          про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок  вчинення злочину – 5 на суму – 1513 грн.;

-          щодо захисту прав та інтересів інших осіб, а також споживачі щодо порушення їхніх прав – 5 на суму – 4930 грн.;

-          інваліди Iта II груп, законні представники дітей інвалідів і недієздатних інвалідів Iта II груп – 10 на суму 2011 грн.;

-          громадяни, віднесені до 1 та 2 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи – 2 на суму 195 грн.;

-          органи прокуратури  - при здійсненні представництва інтересів громадян або держави в суді – 18 на суму – 3776 грн.;

-          про уточнення списку виборців – 10 на суму – 731 грн.;

-          органи праці та соціального захисту населення  - за поданням позовів щодо призначення і виплати всіх видів державної соціальної допомоги, компенсації, виплат та  доплат, установлених законодавством – 2 на суму – 365 грн.;

-          уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – у справах, пов’язаних із здійсненням тимчасової адміністрації та ліквідації банку – 2 на суму – 1591 грн.

У частині 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» наведено вичерпний перелік випадків, у яких сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду. Зокрема, такими є:

1)                      зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

2)                      повернення заяви або скарги;

3)                      відмова у відкритті провадження у справі;

4)                      залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням);

5)                      закриття провадження у справі.

У 2014 році надійшла 55 заяв про повернення судового збору  на суму 12501 грн. за яким судовий збір повернуто, із них:

цивільного судочинства – 50 заяв на суму 12171 грн.;

адміністративного судочинства – 5 на суму 330 грн.

Таким чином, з аналізу судової практики Роменського міськрайонного  суду можна зазначити, що при застосуванні  Закону України «Про судовий збір» спірних питань не виникає.

 

 

 

Вик: помічник голови суду Марюха В.О.